Afla daca poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei


Unul dintre miturile conceptiei este ca NU poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Practic vorbind chiar asa este, iar sansele sa se intample sunt foarte mici, dar s-ar putea sa apara si surprize. Citeste mai departe care sunt explicatiile si [...]


Unul dintre miturile conceptiei este ca NU poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Practic vorbind chiar asa este, iar sansele sa se intample sunt foarte mici, dar s-ar putea sa apara si surprize.

Citeste mai departe care sunt explicatiile si motivele pentru care poti rasufla usurata sau, din contra, trebuie sa fii stresata daca ai avut un act sexual in timpul menstruatiei.

Teoria ovulatiei nu se aplica mereu in practica!

Ciclul menstrual ar trebui sa aiba in mod normal 28 de zile. In primele zile uterul se ingroasa pregatindu-se pentru o eventuala sarcina. In cea de-a 14-a zi are loc ovulatia, iar daca ovulul nu este fecundat, apare menstruatia. Perioada maxima de fertilitate este, astfel, intre ziua a 12-a si ziua a 16-a a ciclului.

De la teroie la practica este, insa, cale lunga. In realitate, nu multe femei se pot lauda cu un ciclul care functioneaza “ceas”. Doar 30% se incadreaza in acest tip de ciclu menstrual perfect, in timp ce restul au cicluri menstruale mai lungi, mai scurte sau neregulate de la o luna la alta. Astfel, ovulatia apare mai aproape de inceputul sau de sfarsitul ciclului menstrual, in functie de fiecare femeie in parte.

Potivit unui studiu facut in anul 2000 de Institutul National de Sanatate din Statele Unite, in jur de 2% dintre femei ovuleaza la 4 zile dupa menstruatie. Asa ca, daca au avut un contract sexual in ultimele zile ale menstruatiei, sunt sanse mari sa ramana insarcinate. Acelasi studiu a aratat ca 17% dintre femei sunt in perioada de maxima fertilitate la doar o saptamana dupa menstruatie. Astfel, perioada in care au crezut ca sunt ferite de probleme, nu a fost chiar cea mai sigura!

Simptome inselatoare?

Multe femei sunt induse in eroare de ovulatie. Mai exact, de simptomele care arata ca ovulatia se apropie sau a avut loc. Pe langa schimbarile in mucusul cervical, in temperatura bazala si durerile abdominale, unele femei se confrunta si cu sangerari la ovulatie. Cantitatea si durata lor variaza, insa. Unele femei au doar spotting (sangerari usoare), altele pot sa creada chiar ca sunt la menstruatie pentru ca sangerarile sunt abundente. Daca interpretezi gresit semnul, si nu stii ca e vorba de ovulatie, te poti trezi cu o sarcina nedorita.

Pentru unele femei menstruatiile sunt foarte lungi, chiar si 10 zile. Nu te lasa pacalita de acest lucru pentru ca e posibil sa te apropii de ovulatie chiar daca ai sangerari. De fapt, pentru unele femei se poate intampla ca schimbarile mucusului cervical sa se produca chiar din perioada menstruatiei, iar daca ovulatia apare imediat dupa, atunci poti ramane insarcinata.

Spermatozoizii, supravietuitori de cursa lunga!

Un alt motiv pentru care ai putea avea surprize nepalcute dupa menstruatie este faptul ca spermatozoizii supravituiesc in vagin timp de 2 pana la 5 zile, asa ca fecundarea poate aparea chiar daca tu crezi ca ai fost in zilele sigure.

Concluzia?

NU poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei, pentru ca atunci nu este eliberat niciun ovul, dar poti ramane gravida daca ai avut contact sexual in ultimele zile de menstruatie si ciclul tau nu este regulat.

Nu te baza pe mituri si povesti atunci cand vrei sa concepi un copil. Intelege mecanismele prin care functioneza organismul tau, afla-i “defectele” si descopera semnalele pe care ti le transmite luna de luna.

related posts

Modifică setările cookies