Afla de ce 10% dintre parinti dorm separat dupa nasterea bebelusului


Cele noua luni de sarcina au trecut, iar tu si tati v-ati ales cu o minunatie de copil. Toate bune si frumoase, insa abia acum vine problema: cum va organizati cand vine vorba de somn?


E normal ca o mamica sa fie ingrijorata in ceea ce-l priveste pe bebe si vrea sa fie mereu in preajma lui. Daca plange? Daca ii este foame? Daca trebuie leganat? Cand vine vorba de primul bebelus al familie, teama este cu atat mai mare si vrei sa fii mereu in preajma lui.

Pentru cele mai multe dintre cupluri, o noapte petrecuta impreuna dupa venirea pe lume a “mostenitorului” este un adevarat deliciu.

Doar 6 parinti din 10 dorm impreuna dupa nasterea primului copil

Viata de parinte nu este usoara si nasterea unui copil schimba aproape in totalitate viata unui cuplu. Oamenii de stiinta au descoperit ca tot mai multi parinti refuza sa doarma in acelasi pat si aleg sa se odihneasca separat, scrie dailymail.

Astfel, cercetatorii sustin ca 10% dintre parinti dorm separat dupa nasterea primului copil, in timp ce peste 33% dintre parinti aleg sa doarma in incaperi separate pentru a-i asigura partenerului relaxarea si odihna necesara. Doar 60% dintre parinti au declarat ca dorm impreuna in fiecare noapte.

Cine are grija de bebelus: mama sau tata?

Cum tot mai multe femei renunta la concediu de maternitate si se intorc la serviciu, sarcinile casnice si responsabilitatile in cuplu se impart, ceea ce inseamna ca ambii parteneri au nevoie de somn de calitate.

Studiul a urmarit viata a 2.000 de cupluri dupa nasterea primului lor copil si scoate in evidenta un echilibru in ceea ce priveste timpul dedicat copilului de catre ambii parinti. In acelasi timp, oamenii de stiinta au constat cu o crestere semnificativa in ceea ce ii priveste pe taticii care se trezesc noaptea pentru a avea grija de bebelusi.

Ce se intampla daca bebelusul plange?

Cercetatorii spun ca peste 60% dintre parinti se trezesc sau stau cu grija noaptea daca isi aud “odrasla” plangand, in timp ce 33% dintre cupluri spun ca se ocupa pe rand de bebelus.

Pentru cei mai multi dintre parinti, venirea pe lume a unui copil poate duce la “dereglarea” temporara a programului de somn, fara consecinte pentru sanatate. Unele mamici considera insomniile un instinct natural al organismului, care in acest fel te ajuta sa iti cresti copilul.

Ca masura de precautie, parintii trebuie sa se obisnuiasca la gandul ca in primele luni dupa aparitia micutului vor avea reprize de somn scurte si intrerupte. Dupa primul an totul revine la normal.

Insomnia cronica este o problema medicala care are ca simptome pierderea memoriei si cresterea presiunii sangelui. Studiul arata ca 25% dintre mamici au avut probleme cu insomniile provocate de plansul bebelusului si au primit tratament, iar 13% cu continuat tratamentul pentru cel putin un an si jumatate.

Cat reusesc parintii sa doarma?

Din punct de vedere al timpului dedicat somnului, oamenii de stiinta sustin ca rezultatele variaza. In Marea Britanie, de exemplu, parintii din Manchester conduc in top cu 8 ore de somn pe noapte, cei din Birmingham dorm 7 ore in fiecare seara, iar cuplurile cu bebelusi din Londra reusesc sa atipeasca doar 3 sau 4 ore in fiecare noapte!

Indiferent daca esti mamica sau tatic, asigura-te ca ii oferi puiului tau tot confortul necesar. Poate ca acum iti va lipsi o ora de somn pe care i-o dedici bebelusului in miez de noapte, insa peste cativa ani vei primi drep multumire cele mai multe zambete din lume! 

related posts

Modifică setările cookies