Afla la ce riscuri se expun femeile insarcinate care iau antidepresive


Tratamentele antidepresive trebuie luate cu precautie, mai ales daca esti insarcinata. Aceasta este recomandarea unui grup de oameni de stiinta israelieni, care sustin ca o parte dintre aceste medicamente ar duce la aparitia unui avort spontan, la nastere prematura, dar si [...]


Tratamentele antidepresive trebuie luate cu precautie, mai ales daca esti insarcinata. Aceasta este recomandarea unui grup de oameni de stiinta israelieni, care sustin ca o parte dintre aceste medicamente ar duce la aparitia unui avort spontan, la nastere prematura, dar si la afectiuni neurologice pe care copilul le-ar putea dezvolta, precum autismul.

Oamenii de stiinta au studiat dosarele a 5.124 de femei din Quebec care suferisera un avort spontan in a 20-cea saptamana de sarcina. In urma analizelor s-a constatat ca o mare parte dintre ele au luat antidepresive, scrie science Blog.

Citeste si: Sarcina pe saptamani. Afla ce se intampla cu gravida si bebelusul in fiecare saptamana de sarcina

Datele au mai scos la iveala faptul ca femeile insarcinate care au luat antidepresive au prezentat un risc de 68% de a pierde sarcina. Cel mai periculos medicament impotriva starilor de depresie in perioada sarcinii pare a fi Paxil, se mai arata in studiu.

Statisticile arata ca depresia apare in cazul a 15% dintre femeile insarcinate, astfel explicandu-se popularitatea acestor medicamente in randul acestora. Datele mai arata ca din numarul total de femei care acuza stari de depresie pe parcursul sarcinii, 3,7% dintre gravide ajung sa ia, la un moment dat, antidepresive.

Pentru a preveni aparitia unor complicatii, oamenii de stiinta recomanda ca in cazul femeilor insarcinate care sunt depresive sa fie evitata administrarea de tratamente medicamentose. Simptomele depresiei pot fi ameliorate si prin psihoterapie, sunt de parere specialistii, potrivit Gandul.info.

Citeste si: Depresia in timpul sarcinii, care sunt cauzele si cum poate fi afectat bebelusul

Un studiu realizat in 2008 intareste recomandarea cercetatorilor israelieni. In urma cu cativa ani, cercetatorii au testat efectele psihoterapiei si ale medicamentelor antidepresive asupra femeilor insarcinate care acuzau stari de anxietate. Rezultatele au aratat ca psihoterapia a dat rezultate mai bune in cazul voluntarelor decat medicamentele antidepresive.

related posts

Modifică setările cookies