Afla totul despre sindromul premenstrual


Schimbarile prin care trece organismul unei femei in timpul ciclului menstrual, de la ovulatie pana in prima zi de menstruatie, sunt normale, spun medicii. Daca acestea iti dau peste cap activitatea zilnica, daca obosesti din senin, daca suferi de balonare [...]


Schimbarile prin care trece organismul unei femei in timpul ciclului menstrual, de la ovulatie pana in prima zi de menstruatie, sunt normale, spun medicii.

Daca acestea iti dau peste cap activitatea zilnica, daca obosesti din senin, daca suferi de balonare si daca toanele tale se transforma in depresie sau anxietate, atunci te confrunti cu sindromul premenstrual.

Cel putin trei sferturi dintre femei intampina astfel de probleme macar o data in viata, arata datele Institutului National de Sanatate. Pentru unele dintre ele, acestea se repeta luna de luna si le afecteaza viata de zi cu zi. De obicei, starile psihice proaste si neplacerile fizice dispar cand apare menstruatia.

De ce apare sindromul premenstrual?

Nu exista o singura cauza care duce la aparitia sindromului premenstrual, ci mai degraba mai multi factori care influenteaza aceste stari prin care trece o femeie in timpul ciclului.

Schimbarile hormonale care se produc de la ovulatie si pana in prima zi a menstruatiei, in special fluctuatiile nivelului de estrogen, au o influenta asupra starilor pe care le resimte o femeie.

Si nivelul de serotonina (un neurotransmitator), care influenteaza starile de depresie si anxietate, are un rol in aparitia sindromului premenstrual.

La fel de importante sunt si obiceiurile alimentare nesanatoase (mancarea prea sarata, alcoolul si cofeina) care pot influenta starea de spirit si energia organismului.

Cum stii daca suferi de sindrom premenstrual?

Fiecare femeie simte in mod diferit schimbarile de dinainte de menstruatie, care pot fi diferite de la luna la luna. Cele mai frecvente semne fizice sunt:
• oboseala
• balonare
• retentie de lichide
• dureri de cap
• cresterea in greutate
• tensiune in sani
• acnee
• schimbari ale tranzitului intestinal (constripatie/diaree)
• insomnie

La acestea se adauga starile emotionale schimbatoare, iritabilitatea, anxietatea, depresia si o atatiudine retrasa fata de cei din jur.

Nu exista un test clinic care sa iti puna un diagnostic clar. Poti, totusi, sa tii un jurnal al ciclului menstrual, sa observi si sa scrii pe hartie schimbarile prin care treci luna de luna.

Daca observi ca simptomele de mai sus ti se potrivesc si se repeta de-a lungul mai multor cicluri la rand, atunci te confrunti cu sindromul premenstrual.

Cum scapi de sindromul premenstrual?

Doctorul poate sa iti recomande tratament medicamentos cu antidepresive, antiinflatorii, diuretice care sa te ajute sa elimini lichidele sau contraceptive care sa stabilizeze nivelul de hormoni.

Totusi, inainte sa ajungi la medic incearca sa faci tu primele schimbari care iti pot face bine:
Schimba-ti dieta. Mananca in portii mici, renunta la mancarurile sarate si alegele pe cele bogate in calciu si fibre.
Nu uita de miscare. Fa exercitii usoare, inot, plimbari, aerobic, timp de 30 de minute pe zi. Te vor ajuta sa scapi de oboseala si depresie.
Alunga stresul cu un somn bun, yoga sau masaj.

O vizita la medic este obligatorie in cazul in care simti ca starile proaste din timpul ciclului menstrual se agraveaza si iti afecteaza viata. Una din 10 femei se confrunta cu disfunctia disforica premenstruala (DDP), o forma severa a sindromului premenstrual.

related posts

Modifică setările cookies