In ce conditii iti este afectata fertilitatea daca ai polipi uterini


Multe femei traiesc cu polipii uterini fara sa stie ca acestia sunt prezenti. De obicei nu au simptome suparatoare si sunt descoperiti abia cand o femeie isi pune problema infertilitatii dupa mai multe incercari nereusite de a ramane insarcinata. Polipii [...]


Multe femei traiesc cu polipii uterini fara sa stie ca acestia sunt prezenti. De obicei nu au simptome suparatoare si sunt descoperiti abia cand o femeie isi pune problema infertilitatii dupa mai multe incercari nereusite de a ramane insarcinata.

Polipii uterini pot sa apara la 20 de ani, dar si mai tarziu, dupa menopauza. Specialistii spun ca 2 din 10 femei se pot confrunta cu prezenta lor de-a lungul vietii, iar riscul aparitiei lor creste odata cu varsta. Polipii uterini (polipi endometriali) se dezvolta inauntrul uterului ca niste mici excrescente, moi si rosii, prinse de peretele uterin.

Uneori, insa, pot sa ajunga pana in colul uterin. De obicei sunt benigni, dar la 1% dintre cazuri acestia pot deveni cancerigeni. Poti sa ai unul sau mai multi polipi uterini. Nu ii simti si nu ii vezi pentru ca dimensiunile lor sunt, in general, reduse si masoara doar cativa milimetri.

Ce simptome trebuie sa te trimita la doctor?

E foarte posibil sa ai polipi uterini fara sa ai simptome vizibile. Totusi, daca apar menstruatii neregulate si abundente sau nu poti sa concepi, desi te straduiesti, ar fi bine sa mergi la medic pentru un control de rutina. Daca polipii exista, vor fi descoperiti.

Sunt si semne mai grave care ar trebui sa te puna pe ganduri:
• sangerari intermenstruale
• sangerari dupa menopauza
• sangerari dupa contact sexual

Atentie! Daca prezinti aceste simptome, vizita la medic e obligatorie.

De ce apar polipii uterini?

Cauzele exacte ale aparitiei lor nu sunt cunoscute, dar expertii sunt de parere ca estrogenul ar avea un rol important. Adica, aparitia este influentata de nivelul de estrogen din sange, care se modifica pe parcursul ciclului menstrual si pregateste mucoasa uterina pentru o eventuala sarcina. Daca embrionul nu se fixeaza, atunci apare menstruatia. Daca apar dezechilibre hormonale, iar nivelul de estrogen este prea mare, mucoasa se poate ingrosa mai mult si pot sa apara polipii uterini.

Alte posibile cauze sunt inflamatiile cronice sau congestia vaselor de sange la nivelul uterului sau colului uterin. Polipii uterini pot sa para la orice femeie, dar mai expuse acestui risc sunt cele care au avut sarcini multiple, sunt obeze sau sunt hipertensive.

Care este leagtura intre polipii uterini si infertilitate?

Daca a trecut mai bine de un an de cand tot incerci sa ramai insarcinata si totusi nu ai niciun simptom grav din cele de mai sus, nu rasufla usurata. Se poate sa ai polipi si sa nu fi dat pana acum nicio atentie menstruatiilor mai abundente sau sangerarilor intermenstruale. Sansele sa ai polipi uterini sunt de pana la 5%, cred specialistii americani ai Institului de Medicina Reproductiva „Jones” din Virginia.

Polipii afecteaza mucoasa uterului, iar acest lucru va face mai dificila implantarea unui ovul fertilizat intr-un mediu instabil. Practic, polipii uterini sunt un fel de “contraceptiv nedorit” pe care il primeste uterul tau. Pe langa modificarea mucoasei, polipii pot bloca colul uterin sau calea de legatura dintre tuburile falopiene si uter. Astfel, sunt mici sanse ca la ovulele tale sa ajunga lichid seminal.

In cazul in care esti norocoasa si ai reusit sa ramai insarcinata, prezenta polipilor uterini creste riscul pierderii sarcinii.

Ce tratamente poti face?

De cele mai multe ori medicul recomanda indepartarea polipilor uterini, mai ales daca acestia provoaca sangerari sau infetilitate. Sansele tale sa concepi vor creste, arata un studiu realizat la Madrid in 2005. Numarul femeilor care au ramas insarcinate prin inseminare artificiala dupa indepartarea polipilor a fost de doua ori mai mare decat al celor care nu au facut o histeroscopie (extirpare).

In alte cazuri, in care polipii au dimensiuni mici, acestia poti fi tinuti sub observatie sau poti fi administrate medicamente care sa le reduca dimensiunea si simptomele. In cazurile grave, in care exista riscul de cancer, iar micii polipi se dovedesc maligni este necesara histerectomia (indepartarea uterului).

Nu amana examenul ginecologic anual! Polipii uterini pot fi descoperiti la un simplu control, iar depistarea lor din timp te fereste de complicatii grave si de infertilitate.

related posts

Modifică setările cookies