Ajutor si tratament in cazul arsurilor la copii


Arsurile afecteaza in Statele Unite ale Americii peste un milion de oameni ducand la spitalizarea a aproximativ 40.000 de copii si la peste 100 de decese in fiecare an. Jumatate dintre aceste accidente sunt intalnite la copiii sub 4 ani.


In Romania, majoritatea cazurilor de arsuri la copii sunt cauzate de lichidele fierbinti. Ceea ce ridica un semnal de alarma este faptul ca multe dintre aceste accidente s-au produs in casa, chiar in prezenta mamei.

Cum multi copii au ajuns intr-o stare deosebit de grava la spital, este important sa stii care sunt metodele prin care ii poti acorda primul ajutor. O interventie corecta la timp reduce riscul de aparitie a complicatiilor si favorizeaza o vindecare cat mai buna si rapida.

Este bine sa recunosti gravitatea arsurii dupa aspect si reactia bebelusului tau.

Arsurile de gradul I sunt limitate la o zona mica, superficiale si le poti trata acasa. Arsura de gradul I este cea mai usoara forma în care doar stratul exterior al pielii (epidermul) a fost deteriorat. Zona afectata se inroseste si ustura. Se vindeca in cateva zile.

Arsura de gradul II este mai profunda si afecteaza si al doilea strat de piele (dermul). Apar băşici, iar zona este rosie si deosebit de dureroasa. Vindecarea dureaza cateva saptamani.

Arsurile de gradul III si IV sunt cele mai grave si cuprind toate straturile pielii (epiderm, derm si hipoderm). Apar zone albe, carbonizate. Deoarece nervii au fost afectati, este mai putin dureroasa.

Cand trebuie sa mergi de urgenta la doctor?

- daca este o arsura de grad ridicat

- daca este o arsura minora, extinsa, mai mare de 5 cm diametru

- daca este localizata pe fata, maini, in zona genitala

- daca este de cauza electrica

- daca este o arsura chimica localizata la ochi

- daca observi ca arsura, initial minora, isi schimba aspectul (rosiatica, cu puroi), are un miros suspect sau copilasul acuza durere intensa

In ce consta primul ajutor?

Daca arsura este cauzata de un agent termic:

- spala zona cu apa rece din abundenta, dar NU folosi gheata

- aplica comprese reci timp de 10-15 minute

- usuca zona si aplica un bandaj steril

- daca au aparut basici, nu le sparge pentru ca se pot infecta. Ele reprezinta si una dintre etapele de vindecare a ranii

- nu folosi pudra, unt, diverse lotiuni deoarece ele favorizeaza infectarea

Daca arsura este cauzata de un agent chimic:

- clateste zona cu apa rece cel putin 15 minute, mai ales daca a fost afectat ochiul

- usuca si acopera zona cu un bandaj steril

- nu incerca niciodata sa neutralizezi respectiva substanta. Caldura degajata in urma neutralizarii agraveaza arsura.

Daca arsura este cauzata de un agent electric:

- daca este cazul, foloseste metodele de resuscitare cardio-pulmonara

- suna imediat la urgenta

- acopera zona afectata

Nu folosi niciodata aspirina! Este contraindicata sugarilor si copiilor deoarece este responsabila de aparitia unei afectiuni deosebit de periculoase, sindromul Reye. Ia legatura cu medicul pediatru, descrie-i arsura si el te va sfatui cum sa procedezi in continuare.

related posts

Modifică setările cookies