Tipuri de anestezii in cezariana: generala, epidurala si spinala


Daca dintr-un motiv sau altul te-ai hotarat sa-ti aduci copilul pe lume cu ajutorul operatiei de cezariana, atunci cu siguranta te intereseaza care sunt cele mai indicate tipuri de anestezii ce te vor ajuta sa tii problemele la distanta in [...]


Daca dintr-un motiv sau altul te-ai hotarat sa-ti aduci copilul pe lume cu ajutorul operatiei de cezariana, atunci cu siguranta te intereseaza care sunt cele mai indicate tipuri de anestezii ce te vor ajuta sa tii problemele la distanta in timpul nasterii.

Tot mai multe viitoare mamici aleg sa faca o cezariana in locul unei nasteri normale, pentru a sta departe de durerile din timpul travaliului sau de alte complicatii ce pot aparea in timpul unei nasteri vaginale.

Nu suntem printre adeptii nasterii prin cezariana daca ea nu se impune de la sine, dar, daca medicul tau decide ca e indicata, atunci trebuie sa stii ca ea vine la pachet cu anestezia.

Citeste si: Cum te pregatesti pentru cezariana

Desi pare floare la ureche, nu e chiar asa: anestezia presupune si riscuri, nu doar indepartarea durerilor, asa ca cel mai bine este sa citesti randurile de mai jos pentru a vedea care dintre urmatoarele tipuri ti se potriveste cel mai bine.

1. Anestezie generala

Nu este indicata decat in cazuri rare, pentru ca presupune amortirea completa a corpului si pierderea cunostintei gravidei, iar participarea mamei este cruciala pentru siguranta copilului si ducerea la bun sfarsit a nasterii.

Totusi, in urmatoarele cazuri se poate impune folosirea anesteziei generale:
- cezariana de urgenta, atunci cand e necesara eliminarea rapida a stimulilor durerii
- atunci cand anesteziile spinale sau epidurale nu pot fi efectuate
- cand beneficiile anesteziei generale depasesc riscurile efectuarii ei

2. Anestezie epidurala

Este denumirea sub care este cunoscut procedeul anestezic pentru inlaturarea durerilor provocate de travaliu prelungit si, ca atare, la nasterea dificila a fatului.

Citeste si: Cum decurge travaliul dupa anestezia epidurala

3. Anestezie spinala (rahianestezie)

Spre deosebire de anestezia epidurala, cea spinala este efectuata direct in sira spinarii, folosindu-se o cantitate mult mai mica de anestezic, cu un efect rapid – in cinci minute corpul amorteste de la mijloc in jos.

Anestezia propriu-zisa dureaza insa mai putin decat in cazul epiduralei – 2 ore in loc de 3. Atunci cand este facuta de un anestezist cu experienta, anestezia spinala tine la distanta durerile de cap post-operatorii, pentru ca este folosit un ac foarte fin.

Orice forma de anestezie ai alege in timpul operatie cezariene, gandeste-te la avantajele si dezavantajele pe care aceasta le are nu doar pentru tine, ci si pentru puiutul tau.

related posts

Modifică setările cookies