Bruxismul tratat la timp previne afectarea dentitiei


A-ti privi copilasul cum doarme linistit sau zambeste in somn este unul dintre cele mai placute momente pentru un parinte. Cateodata se intampla sa auzi cum micuta comoara incepe sa scrasneasca din dinti si sa repete acest gest si in [...]


A-ti privi copilasul cum doarme linistit sau zambeste in somn este unul dintre cele mai placute momente pentru un parinte. Cateodata se intampla sa auzi cum micuta comoara incepe sa scrasneasca din dinti si sa repete acest gest si in perioada in care este treaz. Aceasta manifestare poarta numele de bruxism.

Nu trebuie sa te sperii. Este o problema des intalnita la copii, dar si la adulti. La copii, de cele mai multe ori, nici nu este nevoie de tratament, bruxismul disparand odata cu cresterea.

Deoarece frecvent poate trece neobservat, nici datele statistice nu ofera o cifre clare privind raspandirea bruxismului. Unii specialisti apreciaza ca poate aparea la un procent de 15-30% dintre copii.

De ce apare bruxismul la copii?

Desi nu s-a descoperit o cauza clara a aparitiei sale au fost emise cateva ipoteze:

- dezvoltarea inegala a mandibulei si maxilarului. In consecinta, nealinierea corecta a dintilor determina copilul sa incerce, inconstient, sa repare aceasta diferenta scrasnind
- tulburari de somn
- cauze psihologice: hiperactivitate, nervozitate, anxietate
- rar: alte boli sau medicamente

In afara de scrasnit, la copilul tau mai pot aparea:

- inclestari repetate ale dintilor
- durere la nivelul articulatiei temporo-mandibulare
- probleme dentare: sensibilitate, deformare, subtierea smaltului
- leziuni pe peretii interiori ai obrajilor sau pe limba
- ritm anormal al somnului

Cum se trateaza?

In cele mai multe cazuri bruxismul nu necesita tratament. Totusi, daca manifestarile persista si il deranjeaza pe copilasul tau, primul pas este vizita la medicul stomatolog.

In urma controlului medicul stomatolog poate recomanda ca micutul tau sa poarte gutiere. Acestea sunt aparatoare din material cauciucat, flexibil care au rolul de a evita frecarea dintilor si a-l proteja de muscaturi. Cateodata se poate apela si la un tratament complex ce implica refacerea coroanelor dentare prin protezare.

Desi medicamentele nu au un efect deosebit asupra bruxismului, medicul pediatru ii poate prescrie inainte de culcare un medicament pentru relaxarea musculara.

Cu ce il poti ajuta?

Urmareste cu atentie comportamentul copilului tau. Daca este agitat, nervos sau obosit, fii atenta la alimentele care ii pot intretine starea de agitatie: ciocolata, sucurile acidulate.

Da-i sa bea cat mai multe lichide, asa incat deshidratarea sa nu favorizeze aparitia contractiilor si asigura-i o atmosfera relaxanta inainte de culcare.

Nu ii da guma de mestecat deoarece muschii se obisnuiesc sa stea contractati si nu il lasa sa isi faca un obicei din a roade sau mesteca diverse obiecte (creioane, pixuri etc).

Mergi des cu micutul la medicul stomatolog pentru a fi informata asupra evolutiei tratamentului. Paza buna trece primejdia rea. winking

related posts

Modifică setările cookies