Top 6 mituri despre cancerul la sân și adevărul despre ele


Asemenea oricarui subiect, si topicul cancerului mamar este inconjurat de o aura de “legende urbane” care mai de care mai plina de fantezie. 


Exagerarile si confuziile nu lipsesc din discutiile pe care le deschizi cu prietenele tale, asa ca cel mai indicat ar fi sa te informezi inainte de a da crezare tuturor afirmatiilor.

Iata o parte dintre cele mai comune mituri despre cancerul la san si adevarul din spatele lor:

1. Mamografiile sunt singurele modalitati de control pe care trebuie sa le faci

In realitate, exista o multime de testari folosite de specialisti pentru a detecta cancerul mamar. Mamografiile digitale, aparatele cu utrasunete si termografiile sunt doar o parte dintre instrumentele utilizate de medici in momentul in care mergi la control.

2. Exista medicamente pe care le poti lua pentru a preveni cancerul mamar

Exista doua tipuri de pastile (tamoxifen si raloxifen) aprobate pentru prevenirea aparitiei celulelor daunatoare, dar sunt utilizate destul de rar deoarece pot avea efecte secundare extrem de nocive asupra sanatatii doamnelor suferinde. Exista zvonuri conform carora ar mai fi aparut o pastila, dra ca aceasta nu a fost inca aprobata deoarece nu sunt cunoscute efectele secundare. Cea mai inteleapta solutie este sa fii atenta la factorii nocivi din mediul inconjurator si sa-i diminuezi cat poti de mult.

3. Daca ai cateva kilograme in plus, iti cresc sansele de a suferi de cnacer mamar

Studii recente demonstreaza ca femeile care au trecut deja de perioada menopauzei si au probleme cu greutate sunt mai expuse la boala decat retsul doamnelor.

4. Doamnele care poarta sutien cu balene sunt mai expuse la boala

Se spune ca sutienul cu balena poate cauza cancerul mamar deoarece balene preseaza sistemul limfatic al sanului si cauzeaza acumularea de toxine. Cercetarile arata insa ca aceasta este doar o legenda urbana, intrucat niciun tip de sutien nu este repsonsbail pentru aparitia celulelor daunatoare.

5. Nu conteaza istoricul bolilor familiei, pe linie paterna

Chiar daca exista de cinci ori mai putine sanse sa descoperi ca ai cancer la san daca una dintre memebrele familiei din partea tatalui a suferit de aceasta boala, nu inseamna ca esti complet ferita de afectiune. Nu ignora istoricul familiei deoarece acesta este foarte important.

6. Mamografiile anuala te expun la o radiatie care ti-ar putea cauza boala

Da, este adevarat ca te expui unui anumit tip de radiatii in momentul in care iti faci mamografia, dar acestea sunt nesemnificative in comparatie cu beneficiile pe care acest tip de control ti le poate aduce.

Nu uita: cu cat mai repede descoperi afectiunea, cu atat mai repede poate fi ea tratata. Nu ezita sa-ti faci un control acasa si sa consulti specialistul daca observi ca ceva este in neregula.

related posts

Modifică setările cookies