Cand si cum iti anunti angajatorul ca esti gravida


Sarcina este una din cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Acest lucru se intampla si pentru ca maternitatea la locul de munca este protejata prin lege, iar viitoarele mamici se pot bucura de conditii mai bune la serviciu [...]


Sarcina este una din cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Acest lucru se intampla si pentru ca maternitatea la locul de munca este protejata prin lege, iar viitoarele mamici se pot bucura de conditii mai bune la serviciu si de siguranta ca nu pot fi concediate, cel putin, pana se intorc din concediul de ingrijire a copilului.

Din momentul in care iti anunti angajatorul ca ai ramas insarcinata, ai parte de o serie de avantaje, menite sa te protejeze pe tine, dar si pe bebelusul care creste in burtica ta.

OUG nr. 96/2003 prezinta cadrul legal pentru protectia maternitatii la locul de munca, drepturile, dar si obligatiile salariatei gravide si ale angajatorului. Astfel, in articolul 2, punctul c) se stipuleaza ca:

Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare”. (OUG 96/2003)

Asta inseamna ca, pentru a te bucura de drepturile legale, e obligatoriu sa iti anunti in scris angajatorul ca esti insarcinata si sa atasezi la instiintarea scrisa si o adeverinta de la medic din care sa reiasa noua ta conditie fiziologica.

Cand duci hartiile la resurse umane, nu uita sa le ceri si un numar de inregistrare, ca sa nu ai surpriza sa afli ca angajatorul nu recunoaste ca l-ai fi informat in legatura cu starea ta. Mai bine iti iei masuri de precautie din timp, decat sa ajungi sa regreti mai tarziu.

Cum si cand iti anunti angajatorul ca esti insarcinata?

Raspunsul corect la intrebarea “cand” este nici prea devreme, nici prea tarziu. Prea devreme inseamna in primele saptamani de sarcina, cand riscul de pierdere a sarcinii este semnificativ, iar prea tarziu inseamna din luna a 4-a, a 5-a, cand deja burtica ta va fi foarte vizibila pentru toata lumea din firma.

Cel mai probabil, perioada ideala pentru a anunta angajatorul ca esti insarcinata este undeva intre luna a 2-a si a 4-a de sarcina, iar momentul potrivit il alegi tu singura, dupa ce te consulti cu partenerul de viata si cu medicul ginecolog sau cel de familie.

In ceea ce priveste “cum”, trebuie sa scrii o cerere simpla dupa modelul urmator, semnata si datata corespunzator. Referirile la lege sunt optionale  – poti fi sigura ca oamenii de la departamentul de resurse umane cunosc prevederile legale si stiu foarte bine ce au de facut – dar, daca le mentionezi in cerere, le dai de inteles ca esti la fel de informata ca si ei in privinta drepturilor care ti se cuvin.

Model cerere de instiintare a angajatorului:

Domnule director,

Subsemnata ……, angajata la …….., in functia de …….., posesoare a C.I.  seria …….. nr. …….., C.N.P. …….., va aduc la cunostinta faptul ca sunt insarcinata in ….. saptamani/luni.

Prin prezenta cerere, va rog sa luati in evidenta situatia mea, respectand normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, precum si toate normele legislative in vigoare.

Totodata, conform OUG nr. 96/2003, art. 7, alin. (1), va rog sa transmiteti copii ale documentelor atasate care atesta starea mea fiziologica de graviditate catre medicul de medicina muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca.

Va atasez adeverinta eliberata de medicul ginecolog / de familie …….. in data de …………

Va multumesc.
Cu respect/stima/consideratie,                                                                            Data,
……..

Ce masuri trebuie sa ia angajatorul dupa ce il anunti ca esti gravida?

  • In termen de 10 zile lucratoare de la data la care ai anuntat angajatorul in scris ca esti insarcinata, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
  • Daca desfasori la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea ta ori cu repercusiuni asupra sarcinii, angajatorul este obligat sa iti modifice conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa te repartizeze la alt loc de munca fara riscuri, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie. Fara sa-ti scada salariul.
  • Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare pentru a preveni expunerea gravidelor la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea. Angajatorul nu poate constrange o salariata gravida sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii sale de graviditate. Din aceste doua obligatii ale angajatorilor, deriva o multime de drepturi pentru tine.

Care sunt drepturile gravidelor la serviciu

  • Daca lucrezi la birou, numai in pozitia asezat, sau trebuie sa lucrezi doar in picioare toata ziua, angajatorul are obligatia de a-ti modifica locul de munca astfel incat sa ti se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
  • La recomandarea medicului de familie, daca nu poti munci 8 ore pe zi din motive de sanatate, ai dreptul sa lucrezi doar 6 ore pe zi, fara ca salariul sa-ti fie afectat in vreun fel.
  • Poti lipsi de la serviciu pana la 16 ore pe luna pentru a merge sa faci consultatii prenatale, in cazul in care investigatiile se pot efectua doar in timpul programului de lucru. Iarasi, fara ca aceste ore libere sa ti se scada din salariu.
  • Nu poti fi obligata sa desfasori munca de noapte sau in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat. Angajatorul trebuie, in aceste cazuri, sa te transfere la un loc de munca de zi sau cu conditii mai bune, cu mentinerea salariului.
  • Totul se face pe baza unei solicitari scrise din partea ta, care sa fie insotita de un document medical care sa mentioneze perioada in care sanatatea ta si a fatului este afectata de munca de noapte sau de conditiile nepotrivite.
  • Daca, din motive obiective, transferul sau imbunatatirea conditiilor de munca nu se poate materializa, atunci poti intra in concediu de risc maternal. Acesta se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens.
  • Pe durata concediului de risc maternal , ai dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, si care este in valoare de 75% din media veniturilor lunare realizate in ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical, pe baza carora se datoreaza contributia individual de asigurari sociale.

Ce poti face daca angajatorul nu-ti respecta drepturile

  •  Salariatele ale caror raporturi de munca au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
  • Actiunea in justitie a salariatei este scutita de taxa de timbru si de timbru judiciar. Daca dai firma in judecata, sarcina probei revine angajatorului – el va trebui sa demonstreze ca a facut concedierea in mod legal.
  • Daca ai fost concediata dupa ce ti-ai anuntat seful in scris ca esti insarcinata, ai sanse foarte mari sa castigi procesul. Inainte de a pleca din firma,  cere o explicatie scrisa, cu semnatura si stampila companiei la care ai lucrat, unde sa fie precizat foarte clar motivul pentru care ai fost concediata.
  • Urmatorul pas este sa-ti ceri dosarul de la departamentul de HR, pe care sa-l copiezi la xerox in intregime. Acestea sunt probe importante, care te pot ajuta sa castigi procesul intentat firmei care te-a concediat pe nedrept. In instanta, va mai trebui sa prezinti documente medicale care sa ateste ca esti insarcinata si ca, de fapt, acesta a fost motivul real pentru care ai fost data afara.

related posts

Modifică setările cookies