Cand trebuie sa te ingrijoreze scaderea in greutate a nou-nascutului


Greutatea este unul dintre parametrii de care medicul neonatolog tine cont in aprecierea starii de sanatate a micutului tau. Valorile scorului APGAR, ale lungimii si ale greutatii sunt cele mai frecvente date furnizate unei proaspete mamici imediat dupa nastere. Greutatea [...]


Greutatea este unul dintre parametrii de care medicul neonatolog tine cont in aprecierea starii de sanatate a micutului tau. Valorile scorului APGAR, ale lungimii si ale greutatii sunt cele mai frecvente date furnizate unei proaspete mamici imediat dupa nastere.

Greutatea normala la nastere variaza intre 2.800 si 4.000 de grame, media fiind de aproximativ 3200 grame pentru un copilas nascut dupa 37 de saptamani de sarcina. In primele zile de viata (cca. 72 de ore) survine o scadere in greutate de circa 5%, maxim10% din cea initiala.

Nu te ingrijora, pentru ca acesta este de fapt rezultatul unor procese absolut normale si corectabile:

1. pierderea de fluide:
- daca ai avut o nastere mai anevoioasa si a fost necesara administrarea intravenoasa de lichide, acestea s-au acumulat si in organismul celui mic ca un surplus ce trebuie acum eliminat
- expunerea pe o perioada mai mare de timp mediului cald din incubator accelereaza pierderea lichidelor.

2. eliminarea primului scaun (meconiu): antreneaza o scadere brusca in greutate

3. modul de hranire: in unele situatii secretia lactata poate intarzia sau sa fie pentru inceput in cantitate mai scazuta. Este momentul in care medicii pediatri recomanda mamicilor sa nu renunte la alaptare, cunoscute fiind beneficiile nutritionale ale laptelui matern.

Ce se intampla in urmatoarele trei saptamani?

Este important sa cunosti greutatea copilasului la iesirea din maternitate. Dupa cateva zile, cu ocazia primei vizite, medicul pediatru il va cantari. Pentru o cat mai buna acuratete, cel mic se cantareste fara hainute si scutec.

Statisticile arata ca pierderile in greutate ale micutilor hraniti la san sunt de circa 7% fata de greutatea inregistrata la nastere si de 5% pentru cei hraniti cu biberonul. Nu este un motiv pentru a prefera biberonul daca alaptarea naturala este posibila deoarece bebelusii recupereaza repede aceasta pierdere in circa trei saptamani.

Hrana celui mic inseamna un lapte de calitate si suficient. Daca cel mic a scazut in greutate mai mult de 10% este bine sa fie monitorizat mai des de catre medic pentru a identifica motivul acestei scaderi. De cele mai multe ori este vorba de aportul alimentar.

Daca alaptezi si medicul va considera ca pentru moment copilasul tau are nevoie de mult mai mult, iti poate recomanda suplimentarea hranei cu lapte formula. Pe parcurs, cel mic va deprinde un ritm propriu al meselor ceea ce va avea influente benefice si asupra secretiei lactate.

Fie ca cel mic este hranit la san sau nu, ai mereu in vedere ca fiecare copil este diferit:
- unii mananca foarte repede si risca sa inghita aer ce confera falsa senzatie de satietate. In acest caz sunt indicate pauzele dedicate eliminarii aerului din stomacel si reluarea alaptarii.
- altii mananca tacticosi, incet pana cand adorm. Mamica trebuie sa ii surprinda in acel moment si sa-i indemne printr-o apasare blanda pe obrajor sau pe piciorus sa se trezeasca ca sa manance in continuare.

Linistit sau mai dinamic, mancacios sau un pic mai mofturos, adapteaza-te puiului tau. Nu te ingrijora daca greutatea nu creste in salturi uimitoare. Daca simti nevoia, nu ezita sa ceri parerea sau sfatul unui medic pediatru.

Este normal, mai ales la inceput, sa te simti mai tot timpul in alerta, dar nu transforma grija intr-un factor de stres. Pierderile in greutate sunt firesti dupa nastere si se recupereaza in ritmul de dezvoltare specific puiului tau.

related posts

Modifică setările cookies