Capul turtit la bebeluși. Cum poți să previi plagiocefalia


Plagiocefalia, denumirea clinică pentru capul turtit în cazul copiilor este frecvent întâlnită, dar poate fi prevenită cu ușurință. Părinții trebuie doar să-i încurajeze pe copii să "lupte" cu gravitația.


"În urma sfaturilor primite, mulți părinți noi își poziționează copilul odihnindu-se cu capul pe o parte și apoi pe cealaltă parte - când, de fapt, bebelușii ar trebui să fie încurajați să își mute capul singuri.", spune fizioterapeutul Liz Williams, citată de siteul Universității din Melbourne.

Doamna Williams a finalizat recent studiile de doctorat la Universitatea din Melbourne, explorând modul în care putem preveni ceea ce a devenit o problemă comună la mulți sugari.

Cercetarea ei investighează dacă bebelușii pot și ar trebui să-și mute capul singuri și, dacă ar fi făcut-o, dacă ar putea evita plagiocefalia, numele clinic al asimetriei cu capul plat.


Plagiocefalia este cauzată de presiunea prelungită asupra craniului în creștere al copilului și se manifestă cu aplatizarea părții din spate a capului și, în cazuri grave, distorsiuni ale feței și o frunte înfundată. A fost asemănat cu un dovleac în creștere pe teren plat. Unii copii trebuie să poarte o cască specială de corectare a capului pentru a-și fixa craniul în creștere.

Deși problema este în cea mai mare parte cosmetică, este o sursă de stres pentru mulți părinți și unele studii au constatat că este un marker pentru întârzierea dezvoltării.

Ca urmare a cercetărilor sale, doamna Williams a creat o fișă de informații, care oferă sfaturi practice părinților, inclusiv:

  • Chiar și nou-născuții își pot mișca capul în fiecare parte, urmând ochii părinților sau vocea lor
  • De la naștere, bebelușii au nevoie atât de timp pe spate, cât și pe burtică 
  • Capul bebelusilor este greu, deci au nevoie de sprijin
  • Bebelușii pot sta și pe față, dar și pe burtică, atunci când sunt pe podea 
  • Nou-născuții dorm doar pe spate,  nu pe burtă sau pe-o parte


Numărul cazurilor de plagiocefalie a crescut datorită sfatului potrivit căruia bebelușii ar trebui să doarmă pe spate. 

În 2013, un studiu efectuat pe 440 de copii sănătoși din Canada în vârstă de două până la trei luni a constatat că 46,6% au avut plagiocefalie, 45 dintre aceștia având deformări craniene moderate sau severe care necesită tratament.

Condiția a luat amploare în Occident din 1992, când Academia Americană de Pediatrie și-a făcut recomandările  ca bebelușii să fie adormiți pe spate, nu pe burtă, pentru a reduce riscul de a suferi de Sindroimul moarții subite.

"Trebuie să încurajăm copiii să fie activi, să se miște. Iar cel mai bun mod de a încuraja mișcarea la copii este de a  începe să lucrăm cu ei de la naștere ", spune doamna Williams.

  • Capul turtit la bebeluși. Cum poți să previi plagiocefalia

related posts

Modifică setările cookies