Care sunt cuvintele pe care trebuie sa le auda cel mai des un copil


Suntem invatati inca de la varste fragede despre cat de important este sa spui “te rog” si “multumesc”, cuvinte care tin de educatie si politete. Iar asta incercam sa transmitem si mai mai departe, celor mici. Exista insa ceva care ii ajuta chiar mai mult, atat in relatiile cu ceilalti, cat si in propria dezvoltare.


Se pare ca cele mai deschizatoare cuvinte sunt de fapt “ hai sa incercam”, conform celor de la Bright Side. Pentru copii, inclusiv pentru cei mai timizi si linistiti, sa ii raspunzi cu “De ce nu, hai sa incercam” in loc de “ Nu, nu ai voie sa faci asta”, reprezinta de fapt esenta copiilariei. 

Suna ciudat, dar ar trebui sa invatam de la copii: a incerca si a fi curios fara ezitari este un lucru normal pentru un copil, pentru ca acesta nu se va gandi niciodata la consecinte. Exercititul este benefic si pentru noi adultii: ne ajuta sa uitam responsabilitatii, sa fim mai constienti unii de ceilati si sa luam viata ca pe o aventura. In joaca, daca un copil  a cazut, de cele mai multe ori se va ridica razand.

Secretul este ca “hai sa incercam” sa devina un stil de viata. Trebuie lasata deoparte ideea ca nu va functiona, aici este vorba mai mult de timpul petrecut facand ceva amuzant, decat de rezultatul final.

“Hai sa incercam” este o poveste despre vulnerabilitate, despre constiinta faptului ca nu intodeauna reusim, dar daca nu incercam niciodata nu vom sti.


Iar cel mai important, “Hai sa“ ar trebui folosit nu numai pentru a elimina plictiseala si rutina de zi cu zi, ci si in momente dificile cand e nevoie sa spunem “ Sunt confuz, hai sa vorbim despre asta” sau “Nu functioneaza asa, hai sa incercam altfel”.


FULLSCREEN
Care sunt cuvintele pe care trebuie sa le auda cel mai des un copil. Toate mamicile trebuie sa stie
  • /

related posts