Care sunt greselile frecvente in dieta zilnica si cum le poti corecta in mod eficient


Bineinteles ca nu poti tine toata viata o dieta stricta. Chiar daca ai avea vointa sa faci acest lucru, te confrunti deseori cu multe ocazii in care familia ta va dori sa sarbatoreasca o zi speciala: Craciun, onomastica, o zi [...]


Bineinteles ca nu poti tine toata viata o dieta stricta. Chiar daca ai avea vointa sa faci acest lucru, te confrunti deseori cu multe ocazii in care familia ta va dori sa sarbatoreasca o zi speciala: Craciun, onomastica, o zi de nastere. In plus, orice iesire cu prietenii la un restaurant va fi inca un prilej de stres, dar si o provocare.

Nu trebuie sa te simti exclusa, chiar daca afirmi cu tarie ca este dorinta ta de a te abtine de la anumite alimente si nici sa devii “prietena cu dieta” pentru care ceilalti vor fi nevoiti sa gaseasca intotdeauna alternative culinare. Sunt cateva reguli de care trebuie sa tii cont pentru a te putea bucura de toate aceste evenimente alaturi de cei dragi.

Citeste si: 5 reguli pe care le poti incalca atunci cand tii o dieta

Nu abuza de bauturile dietetice

Daca doresti sa slabesti si indicatia ambalajului “zero calorii” iti face cu ochiul, ai grija ca in cazul consumului frecvent, organismul tau poate reactiona exact asa cum nu iti doresti. Cercetarile specialistilor americani au aratat ca persoanele care beau zilnic bauturi carbogazoase “light” au circumferinta taliei mai mare decat cele care nu sunt incantate de acest tip de bautura. Pentru acest fapt ar exista doua motivatii:

1. Ideea ca ceea ce consumi are zero calorii iti confera un confort psihologic care te determina sa compensezi pierderea calorica mancand diverse alte alimente. In concluzie, cu cat bei mai multe lichide “light”, cu atat ai impresia ca iti poti permite sa adaugi ceva in plus meniului tau zilnic.

2. Pe de alta parte, indulcitorii continuti in sucurile “light” iti pot pacali pe moment gustul, insa in final vor determina cresterea apetitului, in principal pentru dulciuri veritabile. Organismul are nevoie de glucide si va incerca prin toate mecanismele sale sa le obtina.

De preferat este ca in locul sucurilor tip “diet-soda” sa alegi apa filtrata de la robinet. Daca iti este foarte greu sa renunti brusc la obiceiul vechi, limiteaza consumul acestora la cel mult 2-3 pe saptamana.

Citeste si: Tine balanta Ph-ului in echilibru. Afla cum sa tii o dieta corecta pentru a spori fertilitatea

Nu marimea furculitei, ci ceea ce mananci cu ea iti va influenta dieta

Cu siguranta ai auzit de metoda de a manca folosind ustensile mici. Contrar asteptarilor, dieteticienii americani au descoperit ca persoanele care utilizeaza furculite sau linguri minuscule pentru a slabi, mananca in acest fel mai mult cu 12% decat in mod normal. O cantitate mica la fiecare inghititura nu are nicio consistenta si niciun gust, asadar echivaleaza din punct de vedere psihologic cu a nu manca aproape nimic. In acest fel, chiar inconstient, vei fi tentata sa compensezi.

Foloseste furculite si linguri de marime normala, mesteca incet si fa o pauza scurta dupa fiecare inghititura. Creierul va avea timp sa realizeze ca stomacul se umple si va grabi aparitia senzatiei de satietate.

Nu manca in fiecare zi cartofi

Pe langa faptul ca chipsurile si cartofii prajiti nu reprezinta o mancare sanatoasa, efectele acestora asupra greutatii sunt binecunoscute. Un studiu recent realizat la Havard a clasificat cresterile in greutate determinate de consumul zilnic, timp de patru ani, a diverselor produse din cartof. In top sunt cartofii prajiti cu un castig de peste 1,5 kilograme, urmati de chipsuri cu peste 700 de grame si cartofii piure sau copti cu peste 500 de grame. Aceasta statistica arata ca in general consumul de cartofi trebuie limitat si nu trebuie sa cazi in capcana ideii ca a consuma zilnic cartofi fierti, de exemplu, te va ajuta sa iti pastrezi silueta.

Cartoful in general determina cresteri bruste ale nivelului de zahar din sange la care organismul va raspunde printr-o secretie mai mare de insulina pentru a scadea glicemia. Efectul acestor reactii este cresterea poftei de mancare. Iata de ce, dupa consumul de cartofi, unele persoane simt nevoia de a manca, eventual chiar ceva dulce.

Citeste si: Cum sa nu te abati de la dieta: 5 trucuri simple

Limiteaza atat cat se poate consumul de cartofi si mananca in schimb fructe, legume si ocazional, nuci.

Fii foarte atenta atunci cand alegi o anumita dieta “la moda”. Urmareste daca ea se incadreaza in ceea ce specialistii dieteticieni recomanda si nu uita ca intotdeauna efectele unei alimentatii sanatoase se va resfrange intr-un mod pozitiv si asupra siluetei.

related posts

Modifică setările cookies