Care sunt investigațiile pe care orice femeie trebuie să și le facă la intervale regulate de timp


Deși uneori părem invincibile, jonglând în același timp cu familia, jobul, îndatoririle sociale etc, există câteva lucruri pe care nu trebuie să le scăpăm niciodată din vedere. Mai ales pentru femeile ce au trecut de 30 de ani, este foarte important să existe vizite regulate la doctor pentru monitorizarea sănătății generale, în special a ovarelor și a sânilor. Iată care sunt analizele medicale pe care trebuie să le faci constant.   


1.Testul Papanicolau

Acesta este recomandat de medicii ginecologi pentru a depista din timp cancerul de col uterin dar și alte afecțiuni aparent mai puțin grave dar care netratate pot duce la complicații nedorite.

În funcție de vârstă și istoricul medical, este indicat să-ți faci această analiză în fiecare an, mai ales dacă ai peste 30 de ani.
Medicul tău ginecolog îți poate da mai multe informații dacă nu întârzii să-ți faci o programare.   

2. Mamografie

Pentru a descoperi cancerul la sân în stadii incipiente, este recomandat să-ți faci o mamografie odată la doi ani, chiar anual dacă au existat cazuri  de cancer în familie.  Însă cel mai bine este să urmezi indicațiile exacte ale doctorului după ce efectuezi mamografia. 

Dacă nu știi ce presupune o mamografie , află că aceasta nu durează mai mult de 20 de minute și presupune doar să stai, dezbrăcată de la brâu în sus, în fața unui aparat cu radiații X, conceput special pentru mamografie. 

Datorită aparatelor performante riscul de radiație este minor și nu vei simți nimic mai mult decât poate un ușor disconfort atunci când fiecare sân este potrivit pe o placă plată a mamografului.

Pe lângă aceste două seturi importante de analize, trebuie să-ți faci o dată pe an analizele generale indicate de medicul tău de familie, pentru a determina factori precum tensiunea arterială, eventuale probleme cu tiroida, lipsa de calciu, magneziu etc. 

Cel puțin o dată la doi ani trebuie de asemenea, să faci o vizită la medicul oftamolog, mai ales dacă sesizezi probleme cu vederea, amețeli sau dureri de cap nejustificate etc.

Pe cât posibil evită să stai cu ochii în telefon înainte de culcare și poartă ochelari de protecție atunci când lucrezi la calculator sau când conduci. Nu ignora nici cearcănele de sub ochi, acestea pot fi un semnal de alarmă pentru unele probleme hormonale.

Nu ignora nici problemele stomatologice pentru că studiile arată că probleme precum paradontoza sau gingivita pot genera chiar accidente vasculare, boli de inimă sau pot afecta sarcina în cazul femeilor gravide. Dantura este strâns legată de buna funcționare a organismului. 

Alte lucruri pe care le poți face pentru a-ți păstra sănătatea pe termen lung, după cum scrie drnorthrup.com,  sunt:

 

  • Păstrează un program de somn regulat. Somnul restaurează organismul, încearcă să dormi minim 8 ore pe noapte și fă-ți un program strict de culcat și trezit. Ai grijă ca în camera în care dormi să fie întuneric și să nu existe tehnologie. Dă-ți telefonul pe silent. 
  • Fă sport regulat.  Studiile spun că femeile care fac sport regulat suportă un risc mai mic de a dezvolta cancer. Poți face orice fel de mișcare, fie că e vorba de o simplă plimbare cu câinele sau de mișcări de dans prin casă.
  • Mănâncă sănătos. Încearcă pe cât posibil să excluzi zahărul și conservanții din alimentația ta zilnică. Mănâncă alimente bogate în Omega 3, fructe și legume.
  • Ia vitamina D. Stai pe cât posibil în lumina soarelui pentru vitamina D. Dacă nu ai parte de soare poți lua vitamina D sub formă de pastile.
  • Socializează. O viață socială activă ajută la menținerea unei stări de bine a psihicului, și, prin urmare, stimulează sistemul imunitar, micșorând riscul de  îmbolnăvire.
  • Ai grijă de tine. Fie că îți iei puțin timp din zi pentru a medita, a face ceva care-ți place sau pur și simplu pentru a te gândi constructiv și pozitiv la propria ta persoană, acest lucru se traduce automat în apreciere și dragoste de sine ce are efect benefic asupra stării mentale și în cele din urmă a sănătății fizice.  
  • Nu uita să urmezi toate recomandările de mai sus pentru a te bucura de o calitate mai bună a vieții și în cele din urmă de mai mulți ani sănătoși alături de cei dragi.  

Sursă foto: Shutterstock 

related posts

Modifică setările cookies