"Caut bona pentru copilul meu". Cum arata bona ideala? Sfaturi care sa te ajute sa gasesti babysitterul potrivit


Un anunt destul de frecvent daca facem o cercetare pe internet. Care este persoana cea mai buna care poate petrece timp cu copilul meu? Multi parinti se confrunta cu aceasta dilema. Ce caracteristici sa aiba? Care este varsta ideala, este important sa aiba experienta? Sa fie casatorita, sa aiba copii si ce salariu sa ii ofer? "Sunt doar cateva intrebari la care imi propun sa raspund in acest articol", spune psihoterapeutul Alina Iliescu.


Alina Iliescu, psihoterapeut, ne da o mana de ajutor in gasirea bonei "ideale"...daca asa ceva exista! Iata ce putem invata din experienta acesteia:

"Am schimbat bonele ca pe sosete, am avut numai experiente negative pana acum"

Imi povestea o prietena, care este tanara mamica si a avut pana acum 8 bone in decurs de 2 ani.  Sunt niste oameni normali, sa nu credeti ca avea pretentii exagerate: „ne dorim o persoana blanda, sociabila, flexibila si inteligenta. Insa noi vrem sa faca si menaj in casa. O angajam ca bona si menajera interna". Eu ma uitam la prietena mea si ma gandeam ca o inteleg atat de bine, doar exact cu asta ma confruntam si eu. Si eu caut omul potrivit care sa stea cu copilul de cate ori avem nevoie. Nu am cuvinte sa pot exprima cat de important este sa gasiti persoana potrivita si ce impact poate avea aceasta asupra dezvoltarii psihice a copilului.

Cum sa reusesti sa citesti o persoana dupa primul interviu?

Asta este o intrebare frecventa venita de la clienti. Cateva idei pentru a reusi sa citeasca potentialele concurente pentru acest post. In general este important sa ne urmarim intuitia, instinctul sau ce simtim legat de acea persoana. Creierul nostru face o analiza rapida a persoanei pe care o intalnim ca sa ne putem face o prima impresie. Raspunsul il avem deja, asadar important este sa reusim sa il si intelegem. Daca simti ca iti place si vrei sa descoperi mai multe despre ea, inseamna ca esti pe drumul cel bun.

Ce fac daca bona minte la interviu si isi fabrica un CV impresionant?

In aceasta situatie, recomandarile ajuta sa ne facem o prima impresie. Un fost angajator multumit ne poate dezvalui detalii importante si ne da incredere. Apoi tinem cont de prima luna de proba, in aceasta perioada avem timp sa ne dam seama de compatibilitatea dintre noi, parintii, bona si copil. Este important sa tinem cont si de limbajul nonverbal si parerile copilului. El este cel mai bun barometru, daca el se intelege bine cu persoana, reuseste sa adoarma cu ea, mananca si se joaca frumos inseamna ca se simte protejat si iubit. Si asa mai castiga cateva bile albe pentru o potentiala angajare.

Ce impact are o astfel de persoana asupra dezvoltarii emotionale a copilului meu?

Impactul este major daca bona sta cu un copil cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani. In aceasta perioada se formeaza structura psihica a copilului, iar acesta copiaza din modelele comportamentale si de relatie a persoanei cu care sta constant. Asa ca multi parinti vin cu copiii la terapie si spun: „nu ma mai inteleg cu acest copil, se comporta atat de diferit de cum l-am educat eu”. Realitatea este crunta, acel copil seamana mai mult cu bona sau persoanele cu care a stat in primii trei ani din viata, decat cu proprii parinti care au fost prinsi cu munca pentru a-i oferi o viata mai buna.

Cat de important este ca in primii 3 ani sa fii acasa langa copilul tau?

De la increderea in noi, la felul in care aratam, pana la atitudinea pe care o avem, cum ne simtim in corpul nostru si cum ne raportam la ceilalti, toate au legatura cu primii trei ani din viata noastra. In acesti ani se construieste baza structurii noastre psihice. Si cine iti poate iubi copilul mai mult decat tine? Felul in care suntem tratati ca si bebelusi cu iubire, protectie si acceptare, determina felul in care ne vom contura personalitatea, modalitatea in care ne vom integra in societate, ne vom alege profesia si partenerul de viata. Aceasta are legatura cu increderea noastra in noi insine, cu gradul de optimism si siguranta cu care vom face fata provocarilor vietii. 

"Nu avem timp, trebuie sa muncim mult ca sa facem rost de bani, asa ca ne bazam pe o bona sa stea cu cel mic"

Asta imi povestea Anda intr-o zi. Si dupa ce a nascut copilul s-a reintors la munca si l-a lasat cu bona. Dupa o perioada m-a intrebat ce sa se faca cu copilul ca nu se intelege deloc cu el. Si este adevarat, copilul seamana mai mult cu bona decat cu parintii. Raspunsul a fost sa petreaca mai mult timp cu el deoarece cand ajungeau ei acasa, copilul deja dormea.

De ce nu seamana copilul cu noi? Are niste reactii ciudate in anumite momente

O intrebare dureroasa. Cum sa te imparti intre copil si job deoarece trebuie sa si muncesti? Cum poti fi acasa si la munca in acelasi timp? Rezolvarea ar fi ca cel putin unul dintre parinti sa munceasca de acasa in primii 3 ani. Apoi copilul va merge la gradinita, iar parintele isi va putea relua munca. Copilul seamana din punct de vedere psihic cu persoanele cu care petrece cel mai mult timp. Iar copii care stau cu bona vor semana mai mult cu ea.

Cel mai mare cadou pe care il poti face copilului este sa ii fii alaturi in primii ani de viata

Desi pare greu de crezut, relatia pe care o vei avea cu copilul se formeaza in primii 3 ani si se consolideaza in urmatorii patru ani. Din acest motiv, primii 7 ani sunt atat de importanti. Stiti bine acea vorba: „ai sau nu ai cei 7 ani de acasa” in care se presupune ca ai invatat tot ce era nevoie ca sa poti face fata provocarilor vietii.

Aveti grija la nivelul de agresivitate al bonei

Ne dam seama de agresivitatea persoanei in functie de reactiile pe care le are in situatii stresante. Cand este supusa unei presiuni, poate reactiona impulsiv si rabufneste. De aceea este bine sa fim atenti la reactiile spontane. Sunt diferite momente cand persoana isi lasa mastile sociale si nu se mai controleaza asa de mult. Atunci putem observa cum se comporta cu copilul. Sunt angajatori care prefera ca bona sa aiba alta nationalitate: filipineze, tailandeze sau indoneziene deoarece se presupune ca sunt ma calme si mai supuse.

Daca ii plac animalele si florile sunteti pe drumul cel bun

Florile sunt un indicator bun pentru a masura nivelul de toxicitate a persoanei. Studiile demonstreaza ca florile reactioneaza la energia persoanei care le ingrijeste. Daca nu iti pasa de ele, acestea se ofilesc si mor. Asta inseamna ca nivelul toxicitatii este ridicat. In acelasi fel putem aplica acesta teorie cand este vorba si de animale. Daca ingrijeste cu drag animalele de casa si acestea reactioneaza bine la bona, atunci iti poate iubi si copilul.

Ce caracteristici ar trebui sa aiba bona ideala? Conteaza daca este femeie sau barbat?

Daca facem o statistica a persoanelor cautate, vom observa ca familiile in general prefera ca bona sa fie: femeie, casatorita, nefumatoare, fara obligatii si cu varsta cuprinsa intre 25 – 50 de ani. Experienta este un indicator care le da incredere viitorilor angajatori, iar daca aceasta are si copii, mai poate castiga cateva puncte in fata competitiei. 

Care este varsta ideala?

Sunt doua meserii in viata pentru care nu avem calificarea necesara: meseria de partener de viata al cuiva si meseria de parinte. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu sunt pregatiti sa creasca copii nici la 20, nici la 30 de ani si nici nu se presupune ca ar trebui sa fie. Ei nu au trait cu adevarat suficient de mult timp ca adulti ca sa fie pregatiti sa isi iubeasca, sa isi educe si da mai departe copiilor experienta si intelepciunea acumulate in viata. De aceea, in societatile mai traditionale, cei in varsta cresc copii, au grija de ei, ii educa si le dau din intelepciunea, invataturile si traditiile natiei din care fac parte (ex: in societatile tribale se mai pastreaza aceasta traditie). In concluzie, persoanele care au copii mari, nepoti si au trait peste 40 - 45 de ani, au acumulat experienta necesara pentru a se descurca cu copilul.

Secretul din spatele bonei ideale

Implicarea emotionala ne spune cat are de oferit persoana sau mai usor de inteles, cat de mult iti poate iubi copilul. Aceasta este caracteristica pe care o cautam la bona ideala. Banii pe care ii primeste si munca pe care o va face se compenseaza, iar apoi va ramane implicarea emotionala in relatia cu copilul si familia. La prima vedere nu pare atat de greu de gasit, insa putine persoane stau bine la acest capitol. Cu speranta ca materialul v-a ajutat sa va faceti o idee despre cum arata bona ideala, va doresc noroc in cautari.

Foto: Alina Iliescu

  • Caut bona pentru copilul meu . Cum arata bona ideala? Sfaturi care sa te ajute sa gasesti babysitterul potrivit

related posts

Modifică setările cookies