Ce alocații au copiii din statele europene. Românii pot încasa mai mult decât maghiarii


Alocațiile copiilor români au șansa să se dubleze, dacă guvernanții vor găsi fonduri pentru a acoperi promisiunea făcută de parlamentari. Cu toate acestea, România este departe de sistemele de susținere a familiilor din alte state europene.


Copiii români care merg la școală ar putea avea o alocație lunară de 300 de lei, dacă proiectul avizat în comisia de muncă a Camerei Deputaților va fi aprobat de Parlament. Este o presiune mare pe buget, spun actualii guvernanți, însă majorarea cuantumului alocațiilor de stat este o necesitate. Iată câți bani primesc lunar copiii din alte state europene!

Alocații copii Elveția

Copiii care au cel mult 16 ani primesc o alocație lunară de cel puțin 200 de franci elvețieni (875 de lei). Aceeași sumă o primesc și tinerii bolnavi sau cu dizabilități, care nu pot să muncească, până la vârsta de 20 de ani. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, care încă se află la școală sau care urmează un curs de învățământ vocațional, sprijinul financiar crește la 250 de franci elvețieni (1.093 de lei).

Spre deosebire de alte state, poți solicita alocație pentru copil și dacă acesta nu merge la școală în Elveția. E suficient să muncești în această țară pentru a beneficia de alocație pentru copii.

Alocații copii Franța

Francezii au un sistem de susținere familială în „trepte”, în funcție de vârsta copilului și de veniturile familiei. Există, mai întâi, alocația de bază, care se plătește în funcție de veniturile familiei, de la nașterea copilului și până la vârsta de 3 ani. Alocația este cuprinsă între 92,31 și 184,62 de euro (440,7 – 880,14 lei).

Există apoi alocația de familie, pentru părinții care au cel puțin doi copii sub vâsta de 20 de ani. Acestă alocație, care se acordă diferențiat, în funcție de venit, se plătește din luna imediat următoare nașterii celui de-al doilea copil. Când copiii împlinesc vârsta de 14 ani, alocația crește cu 50%.

Citește și: Vești bune: Alocațiile copiilor vor fi dublate

Alocația back to school se acordă familiilor care au copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani care încă merg la școală. Cuantumul acestei alocații se stabilește în funcție de venitul familial pe anul anterior depunerii cererii de alocație. În anul școlar 2019-2020, alocația back to school varia între 368,84 și 402,67 euro, conform Caisse d’Allocations Familiales.

Alocații copii Marea Britanie

În Regat, alocația pentru copii, denumită child benefit, se acordă tinerilor până în 16 ani. Ca excepție, pot primi alocație și tinerii de până la 20 de ani dacă urmează o instituție de învățământ.

Alocația este plătită o dată pe lună și se ridică la 82,8 lire sterline (465 de lei), în cazul primului copil. Următorii copii primesc doar 54,8 lire sterline (307,8 lei) pe lună fiecare. 

Însă, în cazul în care veniturile tale anuale (sau ale partenerului de viață) depășeșc 50.000 de lire, atunci statul îți va cere să returnezi o parte din cuantumul alocației, prin perceperea unui impozit.

Alocații copii Ungaria

Statul maghiar plătește alocație pentru copii, de la naștere până când aceștia termină studiile liceale (nu mai târziu de 20 de ani). Cuantumul alocației este 12.200 de forinți (175,4 lei) pentru un copil. Dacă familia se mărește, crește și cuantumul alocației: 13.300 de forinți (191,5 lei) pentru fiecare copil în cazul familiilor cu doi copii; 16.000 de forinți (230,5 lei) pentru fiecare copil în cazul familiilor cu trei sau mai mulți copii.

Practic, dacă demersul comisiei de muncă din Camera Deputaților va fi aprobat de parlamentari, copiii români vor avea alocații mai mari decât cei maghiari.

Alocații copii Bulgaria

Vecinii bulgari au mai multe tipuri de alocație pentru copii, care se acordă în funcție de venit. Beneficiile pentru familiii constau în bani sau în bunuri și servicii. Alocația lunară pentru copii se acordă atâta timp când copiii merg la școală și se plătește în proporție de 100% doar dacă venitul familial pe lună nu depășește 400 BGN (976,3 lei). 

Dacă veniturile lunare cresc până la 500 BGN, alocația se micșorează cu 80%. Bugetul sărac al Bulgariei poate suporta o alocație lunară de 40 BGN (97,6 lei) pentru un copil. Familiile cu doi copii primesc 90 BGN (219,6 lei), familiile cu 3 copii primesc 135 BGN (329,5 lei), iar cele cu 4 copii beneficiază de o alocație de 145 BGN (353,9 lei).

Alocații copii Germania

Familiile germane primesc 194 de euro pe lună pentru primii doi copii născuți. Cuantumul alocației crește pe măsură ce familia se mărește. De exemplu, alocația ajunge la 200 de euro pe lună pentru familiile cu trei copii și crește până la 225 de euro pe lună pentru familiile cu 4 copii.

Fotografii: iStock

related posts

Modifică setările cookies