Ce este intoleranta la lactoza si ce alternative ai pentru alimentatia copilului


Pe masura ce inaintam in varsta, organismul nostru nu mai tolereaza lactaza, o enzima produsa de mucoasa intestinului subtire si regasita in produsele lactate. Peste o treime din populatia globului se confrunta cu aceasta problema. Daca vei vizita o tara [...]


Pe masura ce inaintam in varsta, organismul nostru nu mai tolereaza lactaza, o enzima produsa de mucoasa intestinului subtire si regasita in produsele lactate. Peste o treime din populatia globului se confrunta cu aceasta problema.

Daca vei vizita o tara asiatica – poti alege la intamplare, diferentele nu sunt semnificative – vei fi neplacut surprinsa de lipsa produselor lactate de pe rafturile magazinelor alimentare. Vei gasi unul, cel mult doua sortimente de iaurt sau lapte, bineinteles la preturi exorbitante.

Ce se intampla? Explicatia e simpla – asiaticii sunt cei mai putin toleranti la lactoza. Peste 95% dintre ei nu se nasc cu acea enzima care sa le permita digerarea produselor lactate. De altfel, daca esti un fan al preparatelor chinezesti, ai observat probabil ca prajiturile pe baza de lapte sau mancarurile in care s-a adaugat cascaval lipsesc cu desavarsire.

Ii urmeaza, indeaproape, nativii americani si rasele de culoare. Caucazienii tolereaza cel mai bine lactoza – doar 20% din ei nu reusesc s-o digere asa cum trebuie.

Daca micutul tau acuza crampe stomacale, varsaturi, flatulenta, senzatia de balonare sau diaree dupa ce si-a baut lapticul, cauza poate fi intoleranta la lactoza. Simptomele apar la 30 de minute, pana la doua ore dupa ingerare.

Varsta la care se declanseaza intoleranta difera de la un caz la altul. Foarte putini dintre cei afectati se nasc cu o maformatie congenitala care nu permite producerea lactazei. Majoritatea dezvolta intoleranta pe masura ce organismul inainteaza in varsta si nu mai poate absorbi lactoza ca inainte, facand-o sa fermenteze.

Trebuie evidentiat faptul ca intoleranta la lactoza nu este acelasi lucru cu sindromul colonului iritabil sau intoleranta la proteinele regasite in lapte, clasificata ca o reactie alergica. In plus, micutii care au o intoleranta scazuta si chiar medie la lactoza pot sa nu prezinte niciun simptom dupa ce consuma alimente pe baza de lapte.

Daca totusi intoleranta este severa, atunci singura modalitate de a o tine in frau este compunerea unui meniu din care sa fie scoase complet produsele ce pot contine urme de lactoza. Nu doar laptele, untul, iaurturile, branzeturile sau smantana contin lactoza, ci si anumite dulciuri din comert sau facute in casa, in a caror compozitie s-a incorporat unul din produsele enumerate mai sus.

Cu siguranta te preocupa sanatatea copilului tau si te gandesti de unde isi va mai lua calciul, insa nu trebuie sa-ti faci probleme. Sunt nenumarate alte surse alimentare care, mai ales consumate in stare cruda, contin suficient calciu si alte vitamine necesare in procesul de crestere.

Alimente car contin calciu:
- Produsele pe baza de soia (e de preferat sa prepari in casa semintele de soia, prin presare – cele procesate isi pierd mult din calitatile nutritionale)
- Alunele, nucile, susanul, untul de arahide
- Cerealele integrale, ovazul
- Laptucile, spanacul, broccoli

Poti sa-i dai fara grija celui mic si fructe, carne, peste, cartofi, orez, paine integrala, paste fainoase: toate aceste produse alimentare nu contin lactoza.

related posts

Modifică setările cookies