Ce faci daca micutul tau are un prieten imaginar


Incepand cu varsta de trei ani, in viata celor mici pot aparea diferite personaje imaginare care ii insotesc in aventurile cotidiene. Alaturi de ele, copilul isi creeaza o lume paralela, care ii ajuta sa-si exteriorizeze mai bine sentimentele si trairile. [...]


Incepand cu varsta de trei ani, in viata celor mici pot aparea diferite personaje imaginare care ii insotesc in aventurile cotidiene. Alaturi de ele, copilul isi creeaza o lume paralela, care ii ajuta sa-si exteriorizeze mai bine sentimentele si trairile.

Daca micutul tau iti vorbeste despre noul lui prieten imaginar, nu e cazul sa te sperii. Faptul ca a inventat un tovaras de joaca alaturi de care porneste in diferite aventuri nu inseamna ca nu este conectat la lumea reala, ci ca ii este greu sa asimilize toate lucrurile care il inconjoara si prefera sa se refugieze intr-un spatiu fantastic in care totul este posibil, permis sau rezolvat.

Varsta de trei ani este momentul in care cel mic isi activeaza gandirea magica si-si transforma un obiect preferat sau un personaj iubit in cel mai bun prieten.

Nu stii cum sa procedezi cand micutul iti povesteste incantat despre peripetiile prin care a trecut alaturi de prietenul lui imaginar? Iata cateva aspecte pro si contra despre acesta, care te-ar putea ajuta sa iei o hotarare legata de atitudinea pe care ar trebui s-o iei.

PRO

- un prieten imaginar il ajuta pe cel mic sa-si manifeste sentimentele, fie ele negative sau pozitive

- cu ajutorul noului prieten, el proiecteaza conflicte, fobii, temeri si noi situatii

- micutul capata mai multa incredere in fortele proprii; daca prietenul imaginar este capabil sa depaseasca anumite obstacole, acest sprijin il va ajuta sa depaseasca problemele mai usor

- micutul se simte mai puternic si mai capabil daca simte ca are un aliat, fie el si imaginar

- copilul tau isi controleaza mai bine emotiile stiind ca are pe cineva care ii impartaseste trairile

Asadar, prietenul imaginar al copilului tau se poate transforma in prietenul tau. Cu ajutorul lui poti sa intelegi mai bine ceea ce simte micutul tau si sa indrepti anumite situatii problematice penru el. Urmareste discutiile pe care ce doi le poarta, fii atenta la replicile celui mic si linisteste-l daca observi ca anumite lucruri il sperie sau il nelinistesc.

CONTRA

- micutul renunta la lucrurile pe care le are de facut (teme, mici treburi casnice) pentru ca este prea implicat in lumea imaginara pe care si-a creat-o

- copilul refuza sa relationeze cu alti copii si evita socializarea doarece considera ca prietenul lui imaginar este cel mai bun tovaras de joaca pe care il poate avea

- micutul devine violent in timpul jocului si nu numai

Daca observi ca relatia imaginara pe care copilul tau si-o creeaza merge in aceasta directie, trebuie sa iei atitudine. Cel mic da vina pe prietenul lui imaginar pentru nazbatiile pe care le face? Spune-i ca din greseli trebuie sa invete si impulsioneaza-l sa rezolve problemele pe care le creeaza. Nu in ultimul rand, ai grija ca micutul tau sa petreaca mult timp in preajma altor copii de varsta lui.

O alta solutie pe care specialistii o propune este sa-l lasi pe micutul tau sa preia fraiele acestei situatii si sa faca regulile jocului. In cazul in care el te roaga sa nu te implici foarte mult in relatia lor de prietenie, respecta-i dorinta.

Daca, in schimb, propune sa te implici, fa-o, dar nu exagera. Nu contribui la construirea acestei lumi, ci doar arata-te interesat de ea pentru a afla mai multe lucruri despre micutul tau.

Nu in ultimul rand, nu uita ca aceasta situatia este provizorie. Studiile arata ca in jurul varstei de opt ani, prietenul imaginar va disparea din lumea copilului tau la fel de brusc si neasteptat pe cat a aparut. El va lasa locul unui prieten adevarat, care ii va fi alaturi in toate peripetiile si nazbatiile pe care va dori sa le faca.

related posts

Modifică setările cookies