Complicatii ale sanilor dupa nastere. Afla ce probleme pot aparea si cum le rezolvi


Laptele matern este cel mai consistent aliment pe care micutul tau il poate primi in primele luni de viata. In plus, numeroase studii au demonstrat ca alaptarea naturala are numeroase beneficii atat pentru bebelus, cat si pentru mamica.


Cu toate acestea, atunci cand isi hranesc bebelusii la san, mamicile pot intampina dificultati si uneori chiar pot aparea complicatii la nivelul sanilor.

Pentru a-ti usura “munca” de mamica, dorim sa iti oferim cateva sfaturi si informatii despre cele mai frecvente complicatii ale sanilor care apar atunci cand iti alaptezi natural bebelusul.

1. Curgerea sanilor dupa nastere (reflexul de curgere a laptelui)

Stim cat de neplacut este ca hainele sa se ude in zona sanilor in perioada in care iti alaptezi natural bebelusul. Noi iti oferim cateva trucuri pentru a evita aceste situatii neplacute si, uneori, jenante.

In primul rand trebuie sa stii ca o multime de mamici au trecut prin astfel de momente. Curgerea sanilor este un fapt cat se poate de natural si de comun. Mai mult decat atat, unele mamici au avut curgeri ale sanilor chiar si in perioada sarcinii.

Reflexul de curgere a laptelui este mai frecvent si mai abundent dimineata, atunci cand cantitatea de lapte matern este ridicata. Vestea buna este ca, in majoritatea cazurilor, aceasta problema dispare dupa primele 10 saptamani de la nastere.

Desi nu exista prea multe modalitati pentru a opri curgerea sanilor, poti face cateva lucruri pentru a reduce reflexul de curgere a laptelui:

- Alapteaza-l pe micut sau mulge-te (cu ajutorul unei pompe speciale) inainte ca sanii tai sa se supraincarce cu lapte.

- Utilizeaza, impreuna cu sutienul special pentru alaptat, comprese din bumbac pentru o igiena zilnica potrivita. Acestea se pozitioneaza in interiorul sutienului pentru a impiedica patarea hainelor. Te sfatuim sa schimbi frecvent compresele pentru a evita dezvoltarea bacteriilor si aparitia infectiilor.

- Hainele din bumbac si cele confectionate din materiale care nu se pateaza usor sunt cele mai indicate atunci cand ai probleme din cauza curgerii sanilor. Unele dintre mamici prefera tricourile cu imprimeuri deoarece acestea mascheaza cel mai bine petele de lapte. Te sfatuim sa ai mereu la tine un tricou in plus, o bluza sau o esearfa. Aceste articole vestimentare te pot salva din multe situatii neplacute.

- In cazul in care curgerea sanilor se declanseaza intr-un moment nepotrivit, iti recomandam sa iti incrucisezi mainile la piept si sa creezi presiune la nivelul bustului. Aceasta metoda poate stopa curgerea unui flux abundent de lapte.

- Atunci cand il alaptezi pe bebe la unul dintre sani, sfatul nostru este sa pozitionezi pe celalalt un prosop din bumbac. Acesta absoarbe din laptele care curge, iar tu nu vei mai fi nevoita sa iti schimbi hainele atat de des.

2. Sfarcuri crapate si dureroase la atingere

Alaptarea naturala a bebelusului poate produce iritatii ale sfarcurilor. Acestea pot capata o nuanta rosiatica si, in plus, isi pot schimba forma si textura. Mamicile care au avut astfel de experiente stiu ca in momentul alaptarii durerea la nivelul sanilor se intensifica si uneori devine insuportabila.

Pentru a diminua disconfortul, un prim pas este sa iti achizitionezi o crema pe baza de lanolina pentru sfarcuri/mameloane sensibile sau uscate. Pentru ca aceasta sa isi faca efectul cat mai repede, aplic-o in zonele afectate cu regularitate.

Evita utilizarea sapunului la nivelul sanilor daca ai sfarcurile crapate sau sensibile la atingere. Pentru ca suprafata sanului sa nu se irite sau sa se usuce excesiv, iti recomandam sa speli zona cu apa din abundenta.

Unii specialisti sustin ca laptele matern poate contribui la reducerea inflamatiilor si a durerilor. Acestia recomanda ca areolele si sfarcurile sa fie tamponate cu lapte matern dupa fiecare alaptare. Atunci cand este lasat sa se usuce de la sine, laptele poate ajuta la vindecarea zonelor afectate.

3. Nivelul scazut de lapte matern

Mamicile sunt mereu ingrijorate in privinta fluxului de lapte matern, oricat de mult si de consistent ar fi acesta. In cazul in care consideri ca laptele produs de organismul tau nu este suficient, iar micutul tau poate pierde in greutate din acest motiv, iti spunem cum poti creste productia de lapte matern.

In primul rand trebuie sa te relaxezi. In primele saptamani dupa nastere majoritatea mamicilor se intreaba daca volumul de lapte matern este suficient pentru hranirea adecvata a micutului lor. Vestea buna este ca organismul uman are capacitatea de a ajusta productia de lapte in functie de necesitatile bebelusului. Prin urmare, sunt foarte rare cazurile in care sugarii nu sunt hraniti corespunzator cu lapte matern. Sfatul nostru este sa urmaresti cu atentie evolutia micutului tau si sa il hranesti atunci cand are nevoie. Daca bebe ia suficient in greutate, dezvoltarea sa este normala.

Desi nu sunt foarte frecvente, exista cazuri in care mama nu ii poate oferi bebelusului cantitea de lapte matern necesara. Specialistii sustin ca afectiunile la nivelul sanilor pot fi cele care cauzeaza scaderea fluxului de lapte. Daca sunt descoperite si tratate la timp, aceste complicatii pot fi vindecate, iar productia de lapte matern poate creste.

4. Blocarea canalelor galactofore (angorjarea sanilor)

Inundarea canalelor galactofore este o problema care apare atunci cand productia de lapte matern este mai mare decat cantitatea pe care bebelusul o consuma. Surplusul de lapte patrunde in tesutul canalelor si le inflameaza. In acestea conditii, la nivelul sanilor apar mici noduli de culoare rosie, durerosi atat la atingere, cat si in timpul alaptarii bebelusului.

Te informam ca exista si alti factori care pot determina blocarea canalelor galactofore. Printre acestia se numara stresul, utilizarea unei pompe de san care nu functioneaza corespunzator sau folosirea unui sutien medical mult prea rigid si de o marime nepotrivita.

Indiferent care este cauza acestei probleme, trebuie sa actionezi imediat pentru a evita dezvoltarea unei infectii seriose la nivelul sanilor.

Te sfatuim sa iti alaptezi bebelusul cu regularitate si sa te asiguri ca sanii tai sunt goliti in totalitate de lapte dupa fiecare masa. In plus, este indicat sa ii masezi in timpul alaptarii pentru a ajuta laptele sa curga. Daca durerea devine insuportabila, este recomandat sa aplici pe sani comprese calde inainte sa iti hranesti micutul si comprese reci dupa alaptare.

Atunci cand te confrunti cu angorjarea sanilor, pozitia in care il alaptezi pe micut este foarte importanta. Majoritatea mamicilor care s-au lovit de aceasta problema recomanda alaptarea naturala a bebelusilor din pozitia intinsa pe o parte sau din cea numita “minge de rugby”, scrie babble.com.

Este mai simplu sa previi decat sa tratezi. De aceea, iti recomandam sa ceri cu incredere sfatul medicului atunci cand simti ca ceva nu este in regula cu organismul tau. 

related posts

Modifică setările cookies