Complicatiile la nivelul bontului ombilical pot ascunde anomalii congenitale


In timpul vietii intrauterine transferul de substante nutritive si oxigen se realizeaza prin intermediul cordonului ombilical. Acesta este taiat dupa nastere si bontul ombilical se clampeaza pentru a opri circulatia sangelui, deosebit de bogata la acest nivel. Dupa clampare, bontul [...]


In timpul vietii intrauterine transferul de substante nutritive si oxigen se realizeaza prin intermediul cordonului ombilical. Acesta este taiat dupa nastere si bontul ombilical se clampeaza pentru a opri circulatia sangelui, deosebit de bogata la acest nivel. Dupa clampare, bontul se ligatureaza. Deoarece in aceasta zona nu exista inervatie, procedura nu este dureroasa pentru bebelus.

Te-ai intors acasa cu cel mic si una dintre responsabilitatile de proaspata mamica este si aceea de a ingriji si urmari evolutia bontului ombilical. Nu este o misiune deosebit de complicata, insa sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere:

1. culoarea: nu te speria daca aceasta se schimba. Asa este normal. Bontul ombilical initial este alb sidefiu, apoi devine galben, verde si inainte sa cada capata o culoare neagra.

2. ingrijirea locala:
- in trecut, medicii recomandau tamponari zilnice cu alcool medicinal, dupa fiecare schimbare a scutecului, atat bontul cat si regiunea din jurul acestuia. In acest fel zona este pastrata curata si scade riscul de infectie.
- cea mai noua opinie recomanda ca bontul sa fie pastrat cat mai uscat. Daca este cazul, poate fi curatat cu apa si sapun si sters foarte bine cu un prosop umed si uscat. In acest fel, sustin unii cercetatori, vindecarea bontului va fi mult mai rapida decat in cazul tamponarii cu alcool.

Ai grija cand il schimbi ca marginea scutecului sa nu il apese si sa il irite in acea zona. O idee ar fi sa pliezi o parte a acelei margini, asa incat sa nu ajunga peste bont.

3. chiar daca de abia mai este prins si esti tentata de sa-l “ajuti” sa cada, rezista. Este foarte bine sa lasi ca vindecarea sa isi urmeze pasii naturali, in ritmul dictat de organismul celui mic. Daca temperatura o permite, tine-l pe bebe cu zona respectiva descoperita. Expunerea bontului la aer va grabi vindecarea.

In general, bontul ombilical cade in aproximativ doua saptamani. Dupa vindecarea cicatricei, buricul copilasului tau poate avea o forma adancita sau reliefata spre exterior. Modul in care va arata acesta nu poate fi influentat. Daca iti doresti o anumita varianta pentru puisorul tau, nu vreo metoda “din batrani” va determina acest lucru, ci doar hazardul.

Complicatii

1. cateodata se intampla ca dupa cadere sa observi in acea zona o umflatura de culoare rosiatica, lucioasa, ce poate supura. Este vorba de un granulom de bont ombilical, format din tesut cicatricial. Granulomul nu este decat o reactie exagerata a organismului care intervine ori de cate ori trebuie sa repare rani sau diverse injurii. Aceasta “reparare” o face tesutul de granulatie. Cand bontul ombilical intarzie sa cada sau a aparut o iritatie la nivelul sau, celulele acestui tip de tesut incep sa se multiplice cu repeziciune dand nastere granulomului. Nu este o urgenta si medicul va aprecia ce tip de interventie se impune.
- cateodata granulomul dispare de la sine in cateva zile
- daca persista mai mult de o saptamana si are pana la 1cm diametru, celui mic i se vor face aplicatii locale cu nitrat de argint. Acestea nu sunt dureroase pentru bebelusul tau.
- daca in urma mai multor sedinte de aplicatii, granulomul nu isi miscoreaza dimensiunile sau in cazul in care granulomul initial a avut peste 1,5 cm diametru, medicul va lua in considerare si o interventie chirurgicala de indepartare si ligaturare a granulomului. Insa se ajunge destul de rar la aceasta varianta.

2. la nivelul bontului ombilical pot aparea semne de infectie:
- inrosirea locala
- aparitia puroiului
- sangerarea: daca dupa o picatura de sange aparuta pe bont, apare alta
- mirosul neplacut
- zona din jurul cordonului pare sensibila pentru cel mic

In cazul in care semnele de infectie au aparut este necesar sa chemi medicul.

Urmareste cu atentie evolutia bontului ombilical si informeaza medicul ori de cate ori intervine o modificare neasteptata. Nu trata un granulom singura. El trebuie diagnosticat de medicul pediatru pentru ca exista anomalii congenitale care se manifesta asemanator unor granuloame simple, in care ombilicul poate comunica, anormal, cu intestinul sau vezica urinara.

related posts

Modifică setările cookies