Copiii nascuti prematur prezinta un risc de autism de cinci ori mai mare


Un studiu al cercetatorilor americani dezvaluie faptul ca bebelusii nascuti prematur prezinta un risc de autism de cinci ori mai mare, in comparatie cu cei care au la nastere o greutate considerata normala. Studiul, publicat in revista medicala americana Pediatrics, [...]


Un studiu al cercetatorilor americani dezvaluie faptul ca bebelusii nascuti prematur prezinta un risc de autism de cinci ori mai mare, in comparatie cu cei care au la nastere o greutate considerata normala.

Studiul, publicat in revista medicala americana Pediatrics, a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania pe un esantion de 862 de copii nascuti in perioada septembrie 1984 – iulie 1987 in statul New Jersey, a caror greutate varia la nastere in intervalul 500 de grame – 2 kilograme.

Aproximativ 5% dintre acesti copii, monitorizati pana la varsta de 21 de ani, sufereau de autism. In populatia generala, persoanele care sufera de autism reprezinta 1%.

Desi rata de supravietuire a bebelusilor prematuri creste, numarul acestor copii supravietuitori dar care au acest handicap (al autismului, n.r.) reprezinta o provocare tot mai mare pentru sanatatea publica“, a declarat medicul Jennifer Pinto-Martin, directoarea Centrului de cercetari asupra autismului de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al studiului.

Legaturile dintre o greutate mica la nastere si un ansamblu de probleme cognitive sunt cunoscute de mult timp, insa acest studiu a fost primul care a reliefat faptul ca acesti copii prezinta si un risc crescut de autism.

Problemele cognitive de care sufera acesti copii ar putea masca simptomele autismului“, a declarat Jennifer Pinto-Martin.

Aceasta le recomanda parintilor copiilor autisti sa incerce sa depisteze devreme aceste simptome. O depistare precoce a bolii amelioreaza rezultatele pe termen lung si ii poate ajuta foarte mult pe copiii autisti la scoala si in societate.

Savantii americani vor studia in viitorul apropiat potentialele legaturi dintre hemoragiile intracraniene – o complicatie frecvent intalnita la copiii prematuri – si autism, cu ajutorul unor teste realizate cu ultrasunete.

Mediafax

related posts