Copilul tau musca? De ce face asta si cum poti sa il dezveti de acest obicei


Nu trebuie sa fii ingrijorata daca vei observa ca micutul tau musca. Este un gest destul de des intalnit la copii, iar cauza acestuia depinde de varsta.


Copilul mai mic de un an: cresterea dintilor produce micutului disconfort la nivelul gingiilor. El musca asa cum musca si din inelele gingivale pe care le folosesti pentru a-i atenua durerile. In timpul alaptarii, muscatura este un semn ca s-a saturat si ca se joaca.

Intre 1 si 3 ani muscatura devine un mod de a comunica ceva: nemultumirea, furia, gelozia

Dupa varsta de 3 ani copilul tau isi manifesta frica fata de cineva sau ceva apeland la muscatura.

Cum procedezi?

Indiferent de momentul in care apare, acest gest nu trebuie lasat sa evolueze si sa se repete. Arata-i copilului tau ca dezaprobi ceea ce face, spunandu-i un “Nu!” ferm.

Chiar daca este bebelus si nu te poate intelege, tonul, privirea si gestul tau de refuz, repetate ori de cat ori musca, il vor determina sa se opreasca.

Uneori intentia micutului tau poate fi intuita si poti preveni din timp, indreptandu-i atentia catre altceva.

Nu este indicat sa raspunzi prin acelasi gest, sperand ca asa isi va da seama ca muscatura produce durere. Copiii imita si risti ca el sa se simta incurajat, eventual sa repete aceasta “joaca” si cu alti copii.

Daca esti mamica unui copil mai mare, incearca sa analizezi motivul pentru care el recurge la acest gest. Fii blanda, dar categorica! Poate ca este nemultumit de un lucru anume sau de o anumita persoana din preajma lui. Daca ii arati ca cea mai buna metoda este sa vina la tine sa iti povesteasca, va renunta la a musca.

Daca musca pe alt copil

Copilasul tau poate fi gelos sau furios pe partenerii de joaca si isi poate exprima acest sentiment muscandu-i. In acest caz:

-       interventia ta trebuie sa fie imediata

-       pastreaza-ti calmul

-       prima data acorda atentie copilului muscat: consoleaza-l si condamna fapta, dar nu pe autorul acesteia; astfel, copilul tau va realiza ca tu, mamica lui, nu il consideri pe el un copil rau si va intelege ca e suficient sa nu mai muste

-       explica-i copilasului tau ca muscatura este un gest urat care provoaca durere, asadar este nepotrivit fata de un prieten de joaca

-       incurajeaza-l sa ii arate celuilalt copil faptul ca regreta ceea ce a facut

-       urmareste-i in continuare comportamentul la joc si lauda-l daca totul decurge fara incidente

In cazul in care muscatul apare la varste mai mari de 3 ani si produce raniri, el poate fi considerat un semnal de alarma si necesita consult de specialitate.

O atmosfera calda, calma in caminul tau induce micutului tau o stare de singuranta si scade probabilitatea ca el sa simta nevoia de a se comporta agresiv.

related posts

Modifică setările cookies