Cum alegi animalul de companie potrivit pentru familia ta. 5 sfaturi utile pentru iubitorii de necuvantatoare


Alegerea unui animal de companie nu este o decizie atat de usoara pe cat ar parea. Acesta nu este “o jucarie vie”, ci va trebui tratat ca un adevarat membru al familiei. Deoarece un animal are nevoie nu numai de [...]


Alegerea unui animal de companie nu este o decizie atat de usoara pe cat ar parea. Acesta nu este “o jucarie vie”, ci va trebui tratat ca un adevarat membru al familiei. Deoarece un animal are nevoie nu numai de hrana, ci si de ingrijire atenta trebuie sa fii convinsa ca atat tu, cat si celelalte persoane de langa tine sunteti dispuse sa-i acordati timp suficient.

Pe de alta parte, daca ai un copil trebuie sa te iei in considerare varsta celui mic, sensibilitatea acestuia, precum si riscurile asociate unui anumit tip de animal (boli, alergii).

Nu ceda primului impuls

Este normal sa iti placa animalele si la fel de firesc este sa te impresioneze aspectul dragalas pe care il are orice pui. Pe langa ceea ce simti tu privindu-l, daca se mai suprapune si privirea rugatoare a copilasului tau sunt create deja toate conditiile pentru a ceda impulsului de a-l adopta.

Inainte de a spune “da”, stai un pic si analizeaza la rece cat de oportuna este aparitia unui membru patruped pentru familia ta. Nu ceda unui capriciu de moment. In aceasta situatie este binevenita o balanta cu argumente pro si contra.

Citeste si: 9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa alegi un caine drept animal de companie

Stilul de viata

La fel ca si oamenii, si animalele au la randul lor trasaturi specifice, inclusiv in ceea ce priveste comportamentul. Ele difera in functie de tipul de rasa, de aceea este bine ca inainte de a alege sa te interesezi si asupra acestor aspecte. Este important ca stilul tau de viata sa se muleze pe firea animalului de companie.

Daca lipsesti mult timp de acasa, ar fi potrivita o rasa care se poate adapta absentei stapanului. Daca esti o fire activa este bine sa alegi un animal inzestrat cu dinamism, nu un mic somnoros caruia ii place cel mai mult sa doarma in locurile sale favorite din casa. Ai in vedere deplasarile (in interes de serviciu, concedii).

Calatoria cu animalele este supusa multor reguli, atat in ceea ce priveste transportul, cat si cazarea. Daca te hotarasti sa il lasi la un vecin/ prieten, trebuie sa te asiguri ca il va recunoaste ca stapan temporar si ca ingrijirea lui nu va fi deosebit de anevoioasa.

Comportamentul specific rasei

Sunt animale care trebuie sa fie plimbate cateva ore zilnic sau care in majoritatea timpului au nevoie sa alerge, sa sara, sa se joace. Un apartament micut sau o garsoniera nu sunt spatii recomandate in acest caz. Cel mai bine pentru ei ar fi sa beneficieze de o curte suficient de mare, pusa la discretia lor. Iata cum nu numai nevoile tale, dar si ale lui conteaza.

Momentul potrivit

Aparitia unui animal in caminul tau nu trebuie sa se produca intr-o etapa a vietii dedicata schimbarilor: mutare, aparitia unui copil. Este greu sa anticipezi modul in care noul prieten se va adapta acestor variatii ale stilului de viata.

Citeste si: 3 sfaturi de care sa tii cont inainte sa ii cumperi copilului un animal de companie

Implicatiile de natura financiara

Un animal costa bani. Nu este vorba numai de suma de achizitionare, ci de tot ceea ce presupune ingrijirea acestuia: mancare, vaccinuri, vizita la veterinar, medicamente, analize si chiar frizer. Cand alegi, nu uita de aceste costuri care pot deveni extrem de ridicate cu cat animalul tau apartine unei rase mai pretentioase.

Dupa ce te-ai hotarat ce fel de “prieten” iti doresti, mai ales daca esti mamica, cere si parerea unui medic veterinar. El te poate sfatui ce rase sunt potrivite pentru copilasul tau, iar in cazul cainilor care sunt aceia care pot deveni adevarati tovarasi de joaca.

Din punct de vedere psihologic, un copil creste altfel alaturi de un animal. Invata sa fie responsabil si grijuliu, iar acumularea acestor calitati nu sunt de neglijat in perioada de dezvoltare si formare a caracterului.

Din punct de vedere medical, medicul pediatru si cel veterinar te vor invata de ce anume sa te feresti pentru a preveni aparitia oricaror neplaceri pe care le poate cauza noul vostru prieten.

related posts

Modifică setările cookies