Cum alegi premergatorul pentru bebelus


Cand bebelusul tau va incepe sa stea in fundulet sigur te vei gandi daca este sau nu oportuna achizitionarea unui premergator. Unii dintre prieteni iti vor aduce argumente stiintifice, iti vor cita statistici pentru a te convinge sa renunti. Altii [...]


Cand bebelusul tau va incepe sa stea in fundulet sigur te vei gandi daca este sau nu oportuna achizitionarea unui premergator. Unii dintre prieteni iti vor aduce argumente stiintifice, iti vor cita statistici pentru a te convinge sa renunti. Altii iti vor povesti cum si-au crescut copiii sanatosi si premergatorul a fost o alegere buna.

Iata-te asadar un parinte bine intentionat, dar confuz. Motive pro si contra exista, dar hotararea finala iti apartine. winking

Arumente pro:
- iti mentine copilasul in pozitie verticala
- este amuzat de faptul ca poate “zburda” atat de usor
- iti acorda timp pentru a te ocupa si de alte activitati

Argumente contra:
- intareste muschii gambei, dar nu si pe cei ai coapsei si din zona soldului, implicati in dezvoltarea mersului normal
- copilasul tau va fi mai putin preocupat de activitati ce preced mersul fara ajutor: tararea, mersul in patru labe, sprijinirea, reflexul de prindere.
- pericol de accidentare. Chiar daca ai transformat casa intr-un loc sigur pentru bebe, exista riscul sa exista acel “ceva” la care nu te-ai gandit, dar pe care micutul tau il poate descoperi. Micutul tau te poate surprinde, iar viteza ta reactie sa fie mai mica decat a premergatorului. Nu uita ca bebe poate obtine totul mult mai usor stand in premergator.
- statisticile: conform U.S.Consumer Product Safety Commission (organizatie americana implicata in protectia consumatorilor) in anul 1992 premergatoarele au fost implicate in 25.700 de raniri la copii mai mici de 15 luni. In anul 2003, numarul accidentelor a scazut simtitor cu 88%. Incepand cu anul 2004 comercializarea este interzisa in Canada, iar Academia Americana de Pediatrie pledeaza pentru interzicerea acestora si in Statele Unite.

Ce trebuie luat in calcul inainte de alegerea unui premergator:
- verifica-i stabilitatea: sa nu rastoarne usor, baza trebuie sa fie larga
- este bine sa fie suficient de lat ca sa nu poata trece cu el dintr-o incapere in alta
- trebuie sa dispuna de un mecanism bun de pliere: sa nu existe pericolul de prindere sau ciupire a degetelor
- sa aiba un dispozitiv de franare care l-ar opri la marginea unor trepte
- sa nu aiba optiunea de a se transforma intr-o jucarie ce poate fi impinsa din spate de catre bebe
- probeaza-l: picioarele micutului trebuie sa atinga solul
- sa nu aiba jucarii detasabile in bucati mici sau suruburi slabe

Renunta la premergator daca:
- copilasul a inceput sa se deprinda cu mersul fara ajutor
- bebelusul il refuza
- exista contraindicatii din partea medicului ortoped

Alternative ce ofera micutului siguranta si libertate de miscare:
- scaun special, fix ce ofera micutului variante diverse de a se juca si misca (se aseamana cu premergatorul, dar nu are roti): scaunele se pot roti la 360 de grade. Acestea sunt prevazute cu hamuri cu sistem de prindere in mai multe puncte.
- locuri special amenajate pentru joaca (tarcuri)

Cum nu s-a demonstrat clar nici implicarea premergatorului in eventualele intarzieri ale mersului, dar nici nu au fost inregistrate beneficii extraordinare in urma utilizarii acestuia, decizia finala iti apartine.

Pentru a fi sigura ca premergatorul nu reprezinta o contraindicatie clara pentru micutul tau, cere si parerea medicului ortoped.

related posts

Modifică setările cookies