Cum construiești stabilitatea financiară a familiei pe termen lung


Stabilitatea financiară reprezintă un obiectiv care îți permite să planifici pe termen lung și, totodată, care te ajută să te bucuri de micile plăceri ale vieții. Îți prezentăm câțiva pași pe care să îi urmezi pentru a pune bazele stabilității financiare a familiei pe termen lung.


Stabilește un buget fix de cheltuieli lunare și nu te abate de la el

Una dintre cele mai simple tactici pe care o poți adopta este stabilirea unui buget fix de cheltuieli lunar pe care să nu îl depășești. Pentru acest lucru, este nevoie să analizezi cheltuielile din ultimele luni, pentru a putea aproxima un buget mediu care, pe cât posibil, să nu fie depășit. 

Pentru familii, acest buget lunar poate include:

  • rate la bancă sau chirie, dacă este cazul; 
  • cumpărăturile lunare alimentare și nealimentare; 
  • costurile de întreținere ale locuinței și utilitățile; 
  • diverse abonamente (internet, telefonie, televiziune, transport în comun etc.);
  • anumite cursuri și activități ce se desfășoară lunar (after school pentru copii, de exemplu). 

Odată ce stabilești care este bugetul necesar pentru toate cheltuielile familiei, mai adaugă o sumă modică pentru mici cheltuieli neprevăzute. Apoi, suma care rămâne între venituri și cheltuieli, direcționeaz-o într-un cont de economii, pe care să îl accesezi doar în cazul unor urgențe foarte bine definite. 

Gestionează riscurile generate de neprevăzut 

Reducerea sau gestionarea corectă a riscurilor generate de neprevăzut și a cheltuielilor care nu sunt incluse în bugetul lunar vor ajuta la stabilitatea financiară pe termen lung. Spre exemplu, asigurarea de viata este un instrument care îți oferă protecție financiară în fața neprevăzutului și care te poate ajuta să îți menții stabilitatea financiară chiar și atunci când apar cheltuieli medicale neprevăzute. Cu o astfel de asigurare atât tu, cât și familia ta veți beneficia de despăgubiri în cazul unor situații neprevăzute, cum ar fi: 

  • fracturi și arsuri cauzate de un accident; 
  • intervenții chirurgicale cauzate de o îmbolnăvire sau de un accident;
  • invaliditate parțială sau permanentă cauzată de un accident;
  • afecțiuni grave de sănătate; 
  • spitalizare în cazul unui accident sau a unei îmbolnăviri. 

O asigurare de viață te ajută să gestionezi cheltuielile generate de diverse situații, astfel încât stabilitatea financiară a ta și a familiei să nu fie afectată. Trebuie să știi că asigurările de viață sunt produse financiare complexe și trebuie alese în funcție de nevoile tale și de stilul de viață, cu ajutorul unui consultant financiar.

În același timp, nu uita nici de asigurările de bunuri și de locuință, care te pot ajuta să reduci impactul pe care unele defecțiuni din locuință le au asupra bugetului tău.

Fixează obiective financiare pe termen lung

Fiecare familie are propriile dorințe și nevoi, iar pentru a fi îndeplinite, este nevoie de stabilirea unor obiective spre care să tindeți. Obiectivele financiare pe termen lung sunt cele care necesită sume mari de bani și pentru care va trebui să faci unele eforturi financiare (achiziția unei case, a unei mașini, etc.).

Pentru a te asigura că aceste obiective vor fi îndeplinite, este necesar să le definești și să stabilești un termen limită realist, care să nu pună presiune prea mare asupra bugetului lunar. Astfel, drumul până la atingerea obiectivului va fi unul ușor. 

Plănuiește cu precauție achizițiile neesențiale 

Cine nu își dorește o vacanță spontană, schimbarea telefonului mobil sau a laptopului sau reînnoirea garderobei? Cu toate că aceste achiziții aduc multă bucurie, ele pot afecta bugetul familiei și este utilă o analiză a necesității lor reale. 

Studiază evoluția prețurilor, analizează nevoia voastră și utilitatea obiectului sau serviciului pe care îl achiziționezi și la final poți lua cea mai bună decizie. Nu uita de perioadele de reduceri sau de perioadele propice pentru a face anumite achiziții. În ceea ce privește vacanțele spontane, de exemplu, vei economisi dacă vei alege pachete de tip „last minute”; iar adesea achiziționarea unor obiecte vestimentare este mai avantajoasă la final de sezon. Cu puțină atenție acordată acestor elemente, poți economisi sume substanțiale 

Așadar, stabilitatea financiară a familiei a termen lung poate fi construită eficient, cărămidă după cărămidă, aplicând sfaturile pe care ți le-am prezentat. Sperăm să îți fie de folos informațiile și să iei cea mai bună decizie pentru tine și familia ta!

Sursa foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies