Cum duci la termen o sarcina cu risc. Afla care sunt probleme ce pot aparea in timpul sarcinii


Toate episoadele care pot aparea pe parcurusul celor noua luni de sarcina si care comporta un risc pentru tine si bebelus sunt considerate de medici ca fiind patologice. Afla in ce circumstante sarcina ta poate fi catalogata “cu risc” si [...]


Toate episoadele care pot aparea pe parcurusul celor noua luni de sarcina si care comporta un risc pentru tine si bebelus sunt considerate de medici ca fiind patologice. Afla in ce circumstante sarcina ta poate fi catalogata “cu risc” si ce e de facut in aceste conditii.

Nu toate femeile care raman insarcinate sunt perfect sanatoase din punct de vedere clinic. Este indicat sa amani aparitia sarcinii pana cand examenele clinice iti indica parametrii normali ai starii de sanatate.

Totusi, daca suferi de o afectiune cronica pe care esti nevoita sa o duci cu tine tot restul vietii si, in acelasi timp, iti doresti foarte tare un copil, cel mai bine e sa te informezi cu privire la riscurile posibile si reale pe care le comporta o asemenea decizie.

Specialistii considera o sarcina “cu risc” atunci cand survine la o gravida afectata de o boala preexistenta, pe care o sarcina o poate agrava. Ca urmare, la nastere pot aparea complicatii serioase si, mai mult, viata fatului poate fi pusa in pericol.

Printre bolile care pot lua amploare in timpul sarcinii se numara diabetul (cea mai comuna afectiune in sarcina), lupusul eritematos diseminat, anumite forme de cancer, bloile de inima, pulmonare (astmul), endocrine (hiper sau hipotiroidie), neurologice (epilepsie, scleroza in placi).

Insa la stabilirea diagnosticului de sarcina patologica contribuie si alti factori de risc, cum ar fi: obezitatea, consumul excesiv de alcool, cel de droguri, tabagismul si varsta ta la conceptie (sub 17 ani si peste 30 de ani). Nu in ultimul rand, o sarcina multipla este si ea considerata cu risc, datorita posibilitatii declansarii travaliului prematur.

Patologii cu risc in sarcina

Primul trimestru:
- sarcina extrauterina
- sarcina toxica
- nasterea falsa (depistata prin dureri pelviene si sangerari vaginale)
- rubeola
- toxoplasmoza

Al doilea trimestru:
- nasterea prematura

Al treilea trimestru:
- anemia
- toxemia gravidica
- infectiile renale si urinare
- macrosomia fetala (cresterea necontrolata a fatului)
- intarzierea cresterii intrauterine
- lichid amniotic in exces
- insuficienta a lichidului amniotic
- placenta praevia
- preeclampsia si eclampsia (cresterea tensiunii insotita de complicatii conexe)
- malformatiile fetale

Pentru evitarea si/sau tinerea sub control a afectiunilor patologice in sarcina, mergi regulat la medic si adopta un stil de viata sanatos.

Dormi cel putin opt ore pe zi, fa miscare, mananca fructe si legume, hidrateaza-te si nu uita sa-ti pastrezi zambetul pe buze. Doar asa vei putea tine complicatiile la distanta.

related posts

Modifică setările cookies