Cum ii vorbesti copilului tau despre Dragobete? Uite ce trebuie sa stie micutul despre sarbatoarea iubirii


Dragobetele este o sarbatoare traditionala romaneasca, care are radacini slave de rit vechi. Celebrat pe 24 februarie, acesta este considerat echivalentul zilei de Valentine’s Day sau ziua Sfantului Valentin, o alta mare sarbatoare a iubirii. Este binevenit orice eveniment care te ajuta [...]


Dragobetele este o sarbatoare traditionala romaneasca, care are radacini slave de rit vechi. Celebrat pe 24 februarie, acesta este considerat echivalentul zilei de Valentine’s Day sau ziua Sfantului Valentin, o alta mare sarbatoare a iubirii.

Este binevenit orice eveniment care te ajuta sa-i oferi puiului tau lectii despre viata, credem noi, asa ca te sfatuim sa profiti de Dragobetele autentic si sa ii poti povestesti micutului cate ceva despre cel mai frumos sentiment din lume: iubirea.

Mai mult decat atat, pe langa abordarea acestui subiect delicat, Dragobetele reprezinta o buna ocazie in care cel mic se poate pune la curent cu traditiile si obiceiurile noastre stramosesti.

Uite ce informatii ii poti oferi despre aceasta zi a dragostei.

  • De Dragobete, barbatii nu trebuie sa le supere pe femei si sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul.
  • Tinerii considera ca in aceasta zi trebuie sa glumeasca si sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiti tot anul. Daca, in schimb, pe 24 februarie o fata n-a intalnit un baiat care s-o placa, ea nu va fi iubita tot anul de un reprezentat al sexului opus.

Citeste si: Lectii despre iubire pe care ar trebuie sa le invete copilul tau

  • De Dragobete nu se coase si nu se lucreaza la camp. Se face, in schimb, curatenie generala in casa, pentru ca toata perioada care urmeaza sa fie plina de spor.
  • In Romania, 24 februarie era ziua in care fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau ghiocei, viorele si tamaioase pe care le puneau la icoane. Ele trebuiau sa pastreze plantele pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare.
  • Imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si, daca gaseau sifragi infloriti, ii strangeau in buchete in timp ce rosteau cuvintele: “Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti“.

Citeste si: Ce cred copiii despre oamenii indragostiti. Top cele mai amuzante replici

  • Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor stateau si vorbeau fetele tinere si baietii. La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite fiecare de cate un baiat care o placea. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, fata il saruta in vazul tuturor.
  • Fetele mari strangeau de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.

 Mai stii si alte obiceiuri de Dragobete? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies