Cum il faci pe micut sa iubeasca momentele de “balaceala”


Tipete, plansete, refuzuri categorice si amenintari cu pedepse. Recunosti scena care se petrece, seara de seara, cand vine momentul spalatului? Copiii pot refuza sa faca baie fie pentru ca “nu au chef”, fie pentru ca le e teama de apa. [...]


Tipete, plansete, refuzuri categorice si amenintari cu pedepse. Recunosti scena care se petrece, seara de seara, cand vine momentul spalatului? Copiii pot refuza sa faca baie fie pentru ca “nu au chef”, fie pentru ca le e teama de apa. Afla mai departe cum sa faci din “balaceala” un moment vesel pe care micutul tau sa il indrageasca.

Pana cand implinesc cinci ani, copiii ar trebui sa stie regulile elementare ale spalatului si ar putea, sub supravegherea ta, sa se sapuneasca, sa se clateasca si sa se stearga singuri cu prosopul. Dar ce te faci daca nu poti sa-l convingi pe cel mic nici macar sa se apropie de baie, ca sa nu mai vorbim de a intra in cada?
Nu recurge la amenintari sau nu ii promite de fiecare data cate un cadou daca va merge la baie. Nu vei face decat sa il inversunezi si mai tare impotriva apei si gelului de dus sau il vei transforma intr-un mic “santajist”. Adopta, in schimb, cateva metode simple prin care sa transformi baita de seara in cel mai asteptat moment al zilei.

De unde vine teama de apa?

Inainte sa incepi munca de convingere si lupta pentru a-l spala, incearca sa afli de ce nu-i place copilului tau sa faca baie: i se pare plictisitor, ii e teama ca ii va intra sapun/sampon in ochi, nu-i place senzatia de frig de dupa dusul fierbinte. Pentru tine pot parea motive minore, pe care nu le-ai observat pana acum, dar pentru piciul tau sunt adevarate probleme, care il fac sa urasca spalatul pe cap si cele 10 minute pe care le petrece in baie. Odata ce indepartezi cauza temerilor, iti va fi mai usor sa il convingi pe copil sa faca baie in fiecare zi.

Pregatiti impreuna baia

Implica-l pe copil in pregatirea caditei, a buretilor, a jucariilor si apei calde. Arata-i ca tu crezi ca baia e ceva foarte amuzant si distractiv si accepta-i dorintele in materie de sampon, temperatura a apei sau numarul jucariilor care vor participa la baie. Aduceti impreuna tot ceea ce aveti nevoie: prosoape, halatul de baie, jucariile, spumantul, sapunul. Astfel, micutul va simti ca se implica si tu vei avea totul la indemana si nu va fi nevoie sa il lasi nesupravegheat cat timp se afla in apa.

Balaceala de seara = petrecerea de la sfarsitul zilei

Nimic nu le place mai mult copiilor decat joaca. De ce n-ai face si din baia zilnica un moment amuzant pe care piciul tau sa-l astepte cu nerabdare? Puteti transforma baia voastra intr-un loc de joaca plin de culoare, unde sa petreceti minute bune printre clabuci si povesti cu barcute.

• Cumpara prosoape colorate, bureti de baie in forme de animale, geluri de dus cu arome de fructe si transforma baia intr-un loc placut pentru copilul tau. Ia-l cu tine la cumparaturi si alegeti impreuna toate “ingredientele” necesare pentru o baie reusita.

• Cumpara jucarii de baie (ratuste, barcute, mingiute) pe care sa le puneti in apa. Il vor face sa mai uite de incapatanare si ii vor capta atentia in timp ce tu il samponezi si il speli.

• Cumpara spumant de baie pentru copii, umple cada si invita-l pe cel mic sa se balaceasca printre clabucii albi.

• Inventati jocuri! Orice activitate distractiva te va ajuta sa il tii pe cel mic mai mult in apa si sa il inveti, treptat, sa participe si el la momentul spalatului. Suflati in clabucii de spuma ca sa ii trimiteti cat mai departe, faceti intreceri cu barcutele din plastic si, de ce nu, puteti chiar sa il lasati sa poarte intr-o seara costumul de baie si ochelarii de scafandru ca sa se simta la fel de bine ca la mare.

• Spuneti poezioare sau cantati cantecele. Cu cat mai lungi, cu atat mai bine. Ca sa il covingeti ca baia nu dureaza mult, promiteti-i ca incepeti odata cu primul vers al cantecului si veti termina la finalul melodiei.

Baia trebuie sa faca parte din rutina zilnica. Incercati sa stabiliti o anumita ora pentru aceasta activitate si sa o pastrati asa in fiecare zi. Micutii se vor obisnui cu ideea ca dupa masa de seara trebuie sa se spele si apoi vor merge la culcare. Astfel, dupa o perioada vor intreba chiar ei: cand facem baie?

related posts

Modifică setările cookies