Cum pregatesti copilul pentru prima zi la gradinita


Ai aflat deja din experientele altor parinti ca de multe ori prima zi de gradinita se lasa cu lacrimi de crocodil si rugaminti fierbinti sa nu il parasesti acolo si sa promiti ca vii sa il iei la pranz acasa. Citeste mai departe cum il pregatesti pe micut pentru primul pas de “om mare”.


Unii copii abia asteapta sa mearga la gradinita, in timp ce altii nici nu vor sa auda de educatoare si orele de somn. In plus, despartirea de tine sau de bunici, in fiecare dimineata, e cel mai bun motiv pentru o portie de plans care iti sfasie inima. Ca sa il faci pe cel mic sa treaca mai usor peste acomodarea la gradinita poti urma dinainte cateva sfaturi simple, care sa il ajute sa nu astepte cu teama orele petrecute acolo.

1. Faceti un eveniment din prima zi de gradinita

Primul dintisor, primul pas, primul cuvant… toate au fost mari evenimente in familie. De ce n-ar fi si prima zi de gradinita? Asa il veti face si pe copil sa perceapa mersul la gradinita ca pe un eveniment pozitiv. Mergeti impreuna sa cumparati ghiozdanel, creaioane colorate, bloc de desen si plastelina. Fii receptiv la ceea ce isi doreste cel mic si nu ii impune un penar sau o anumita cutie de acuarele. Dimpotriva, e bine sa il incurajezi sa isi exprime parerile.

2. Turul de acomodare

Mergeti impreuna sa vedeti gradinita unde va invata si sa o cunoasca pe doamna educatoare. Povesteste-i cum il vei duce de mana, in fiecare zi acolo si cum, tot in fiecare zi, vei veni sa il iei acasa. Nu trebuie sa il minti si sa ii zugravesti gradinita ca pe cel mai frumos loc de pe pamant si nici sa ii sugerezi ca nu are de ce sa se teama. Copiii privesc cu interes dar si cu neliniste viitoarea lor experienta la gradinita. Asa ca incearca sa ii raspunzi la orice nelamurire, sa ii povestesti cum se va desfasura o zi la gradinita, cum se va juca, cum va invata, cum va cunoaste alti copii.

3. Prieteni noi

Apropo de prieteni… micutul tau poate face parte din categoria copiilor mai putin sociabili, rusinosi sau care isi fac prieteni mai greu. Inainte sa ajunga la gradinita stai de vorba cu el despre faptul ca acolo va intalni multi alti copii de varsta lui, care sunt la fel de tematori ca si el. Incercati sa gasiti impreuna subiecte despre care sa discute cu ceilalti copii. Ca un fel de antrenament, incearca inainte de primele zile de gradinita sa aveti mai multe iesiri in oras, sa intalniti mai multi oameni si sa il incurajezi sa raspunda la salut, sa adreseze o intrebare simpla si sa spuna cateva cuvinte.

4. Adio olita?

Faptul ca olita de acasa nu intra si ea in ghiozdanelul de scoala poate fi un mare stres pentru cei mici, care abia au reusit sa invete sa ceara olita atunci cand au nevoie de ea. Este explicabil, de vreme ce multi copii pana in 5 ani nu sunt inca stapani pe aceste nevoi. De multe ori ii trebuie atat de urgent la olita incat te ia si pe tine prin surprindere, in timp ce in alte dati a fost vorba doar de alarme false. Inainte sa mergeti la gradinita, asigura-te ca micutul tau stie sa ceara sa mearga la baie atunci cand are nevoie. Explica-i ca si daca se intampla “accidente” nu e nimic grav, iar educatoarea il va ajuta sa se schimbe.

5. Marea provocare a imbracatului de unul singur

Daca micutul tau a trecut deja de grupa mica, cel mai probabil va trebui sa se imbrace si dezbrace singur inainte de somnul de dupa-amiaza, atunci cand merge la baie sau inainte de ora de gimnastica. Daca pana acum nu a mai fost la gradinita, exersati impreuna inainte de prima zi de scoala inchisul si deschisul nasturilor, al fermoarului de la geaca, al pantofilor. Puteti face chiar si intreceri in casa si sa-l premiati pe acela dintre voi care se incalta primul sau care isi strage primul lucrurile in ordine.

6. Marea despartire din prima zi

Daca reusesti sa ramai de piatra si sa nu ti se rupa inima atunci cand ii vezi ochii in lacrimi sau mutrita dezamagita atunci cand va luati la revedere, inseamna ca te-ai calit deja!

Una din marile griji ale copiilor, mai ales daca e pentru prima data cand vor fi departe de familie si de casa, este ca nu te mai intorci dupa ei sau ca nu vei ajunge la timp sa ii iei sau ca ii uiti acolo. La despartire, nu uita sa ii reamintesti ca la pranz sau dupa-amiza va veti revedea si veti merge impreuna acasa. Nu grabi momentul departirii in usa gradinitei, dar nici nu va lungiti cu imbratisarile. Si nu uitati sa fiti calmi si optimisti, pentru ca un copil poate percepe foarte usor reactiile negative ale adultilor. Nu plecati pe furis si stapaniti-va tentatia de a va intoarce odata ce il auziti plangand. E pe maini bune!

Daca prima zi de gradinita a trecut cu bine, atunci puteti sa sarbatoriti asta impreuna in familie. Aratati-i copilului ca sunteti mandri de el si nu ezitati sa puneti intrebari despre cum a fost, daca i-a placut, cum sunt colegii.

Creati un loc special in casa unde, de-a lungul anului, sa puneti toate diplomele, proiectele reusite sau desenele pe care cel mic le face la gradinita. Va intelege astfel ca munca sa e importanta si ca sunteti mandri de el.

related posts

Modifică setările cookies