Cum previi intoxicatiile cu substante chimice la copii


Cele mai multe accidente in cazul copiilor se intampla cand acestia au varste cuprinse ntre 18 luni si 3 ani, atunci cand cel mic invata sa mearga si porneste in explorare. Ascunde vederii substantele chimice si afla ce e de [...]


Cele mai multe accidente in cazul copiilor se intampla cand acestia au varste cuprinse ntre 18 luni si 3 ani, atunci cand cel mic invata sa mearga si porneste in explorare. Ascunde vederii substantele chimice si afla ce e de facut daca micutul le-a descoperit: un minut in plus sau in minus face diferenta.

Intoxicatiile pot fi de mai multe feluri: alimentare, chimice, intoxicatii cauzate de fum. Chiar si unele plante de apartament sunt toxice. Cand organismul vine in contact cu acesti compusi daunatori prin ingerare, inhalare sau absorbtie, reactioneaza virulent, in incercarea de a se apara. Dintre intoxicatii, cele cu substante chimice pun in pericol viata intr-o mult mai mare masura.

Din pacate, cazurile de intoxicatii apar cel mai adesea in randul copiilor. Numai in Statele Unite se inregistreaza anual peste 10 milioane de otraviri cu substante chimice. Dintre acestea, 80% sunt reprezentate de copii cu varste sub cinci ani. Motivul este simplu: curiozitatea si incapacitatea de a citi pe etichetele produselor descoperite, ambalajul viu colorat al unor produse si lipsa discernamantului la aceasta varsta sunt principalele cauze ale intoxicatiei chimice la copilul mic.

Cum previi intoxicatiile cu substante chimice?

Chiar daca nu ai o casa foarte mare si spatii de depozitare generoase unde sa ascunzi produsele chimice pentru curatare, insecticidele, pesticidele sau medicamentele, se gasesc solutii pentru a evita accidentele nedorite.

1. Inchide cu cheia toate dulapurile unde ai depozitat produsele ce contin substante toxice.
2. Daca asta nu e posibil, asaza-le in rafturile cele mai de sus, unde copilul nu poate ajunge nici macar daca se urca pe un scaun.
3. Nu depozita produsele chimice si cele alimentare in acelasi loc – cele din urma se pot contamina prin atingere. Nu e indicat nici sa le tii in dulapuri separate, dar alaturate: pulberea poate “calatori” prin incapere, iar gazul poate fi eliberat, astfel incat compusii chimici daunatori sa intre in contact cu alimentele. Ca regula generala, produsele chimice nu au ce cauta in bucatarie!
4. Daca o galetusa cu iaurt pe post de ghiveci este admisa, nu acelasi lucru se intampla daca tii o substanta toxica intr-un recipient care a fost destinat anterior unui produs alimentar. Chiar daca nu pot citi, copiii recunos cu usurinta forma, modelul si culorile ambalajului sau recipientului in care el stia ca e ceva bun de mancat. Daca va da peste el, il va duce automat la gura pentru a savura ce e inauntru.
5. Otravirea poate surveni de unde nu te astepti. Nu e nevoie ca micutul sa gaseasca bidonul cu benzina sau inalbitorul folosit de mami la spalarea rufelor pentru a se intampla o tragedie. E suficient sa ajunga in posesia ojei, a acetonei cu care isi sterge mami unghiile, a fardurilor sau a samponului de par. Odata ingerate, toate aceste produse cosmetice pot pune in pericol sanatatea copilului tau.
6. Medicamentele sunt si ele in topul motivelor de intoxicatie. Nu le lasa la indemana copilului si pastreaza-le in ambalajul lor original.

Care sunt simptomele intoxicatiei cu substante chimce?

- Ameteala, varsaturi, diaree violenta
- Copilul e confuz, nu mai poate vorbi clar si isi tine cu greu echilibrul
- Vederea i se incetoseaza
- Are crampe intestinale puternice, se incovoiae de durere (daca a ingerat o substanta toxica)
- Respira cu greutate (daca intoxicatia s-a facut prin inhalare)

Daca ai constatat sau banuiesti ca micutul s-a intoxicat, ai doua variante: suna la apelul de urgenta 112 sau – mai indicat – la numarul TOXAPEL pentru anuntarea intoxicatiilor, singurul de acest gen din tara, oferit de catre medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Ti se va cere numele si varsta copilului, greutatea si inaltimea, ce si cat a ingerat sau inhalat si ora la care s-a produs intoxicatia. Urmeaza cu strictete indicatiile pe care le vei primi prin telefon, pana la sosirea Salvarii.

related posts

Modifică setările cookies