Cum sa economisesti bani cand ai copii: 7 metode rapide


Bucuria cauzata de venirea pe lume a bebelusului vostru nu poate fi umbrita de nimeni si de nimic. Costurile cresterii lui si dorinta de a-i oferi inca din primele zile de viata cele mai bune lucruri ar putea afecta insa finantele familiei.


Un nou membru in cadrul familiei inseamna, fara indoiala, noi cheltuieli. Iata cateva sfaturi pentru a face fata provocarilor economice pe care le-ai putea intampina cand ai unul sau mai multi copii:

1. Accepta cadourile

Sigur ca vrei sa-i oferi celui mic cele mai bune conditii, insa nu trebuie sa omiti ca orice obiect pe care l-ai putea primi inseamna o cheltuiala in minus. Hainute, mobila, jucarii – toate se inscriu pe listele prietenilor care vor sa-ti arate ca se bucura de venirea pe lume a bebelusului vostru.

Lucrurile pe care le primesti sunt la fel de bune ca cele pe care le-ai putea cumpara chiar tu. In plus, inainte de a investi intr-un obiect foarte scump destinat celui mic, gandeste-te ca in scurt timp acesta se va strica sau va fi stricat. Inainte de toate, intreaba-te daca ceea ce vrei sa cumperi merita cheltuiala.

2. Nu face sacrificii

A face economii nu inseamna neaparat a te priva de lucrurile care-ti plac. Inlocuieste obiectele scumpe cu unele asemanatoare, dar ceva mai accesibile. Gandeste-te la activitati mai putin costisitoare, dar la fel de placute si amuzante. Cu putina imaginatie poti sa transformi procesul de economisire intr-o alternativa usoara si placuta, nu intr-un chin.

3. Invata-l pe cel mic despre valoarea banilor

Incepand cu varsta de trei ani, ii poti spune celui mic de ce alegi un produs in favoarea altuia. Argumentele pe care le folosesti il vor ajuta sa se educe si sa aplice regulile atunci cand va creste.

4. Necesitatea si dorinta sunt doua lucruri diferite

Modul in care ii cresti pe cei mici va contribui semnificativ la conturarea comportamentului lor de consum si de achizitionare. Este important ca ei sa faca diferenta intre lucrurile de care au nevoie si lucrurile de care s-ar putea lipsi.

Daca tu iti poti permite sa-i oferi copilului doar lucrurile de care are nevoie, propune-i sa se ocupe singur de cele pe care si le doreste. Micile treburi casnice pot fi recompensate cu sume de bani pe care le poate pune deoparte pentru a-si cumpara jucaria la care viseaza.

5. Economiseste la bine, ca sa ai la rau

Exista perioade in an cand primesti bonusuri, prime sau recompense. Incearca sa nu irosesti banii imediat. Casa ta este in perfecta stare, iar masina te fereste de ploaie si vant, deci nu e nevoie sa investesti in ele. Economiseste cat poti de mult si s-ar putea sa vina o vreme in care iti vei multumi ca ai procedat astfel.

6. Stii care sunt beneficiile tale?

Esti casatorita si atat tu, cat si sotul tau aveti asigurari de sanatate? Fa-ti putin timp si citeste ofertele companiei. S-ar putea sa fii surprinsa daca vezi ca ai cateva beneficii de pe urma carora poti profita pentru a face cateva economii. Sfatul este valabil pentru orice tip de angajament economic pe care-l ai. Informatia valoreaza bani, la propriu.

7. Nu da banii pe dragoste

Cercetarile recente arata ca familiile care se confrunta cu probleme financiare tind sa se certe mai des decat celelalte. A vea un copil este suficient de stresant, nu aveti nevoie de alte motive de cearta. Trateaza subiectul banilor cu maxima seriozitate si evita conflictele care pornesc de la aceasta problema.

In vremuri de criza, orice solutie care te ajuta sa economisesti bani este binevenita. Aplica cel putin unul dintre sfaturile mentionate si gandeste-te ca sumele economisite vor fi de mare folos familiei tale.

related posts

Modifică setările cookies