Cum sa te descurci cu bebelusul la cumparaturi


Ultima zi pe care ati petrecut-o la cumparaturi a fost ca o lupta intre tine si cei mici, care s-a sfarsit cu o durere de cap pentru tine si o criza de plans pentru ei? Afla cum ii poti convinge [...]


Ultima zi pe care ati petrecut-o la cumparaturi a fost ca o lupta intre tine si cei mici, care s-a sfarsit cu o durere de cap pentru tine si o criza de plans pentru ei? Afla cum ii poti convinge sa fie cuminti cat timp va plimbati cu caruciorul printre rafturi si cum sa faci din ziua de cumparaturi o adevarata relaxare.

Oricat de incantati ar parea cand plecati de acasa, cei mici nu se dau in vant dupa shopping, mai ales daca ajungeti in centre comerciale mari si aglomerate. Dupa primele 5 minute se plictisesc si incepe chinul. Isi doresc aproape orice e la mana lor pe rafturi, nu vor sa mearga mai departe decat in bratele tale si izbucnesc in plans din te miri ce. Exista, evident, solutia locurilor de joaca unde il poti lasa pe copil pana cand tu iti termini treburile, dar poate ca bugetul nu iti permite un asemenea rasfat.

Daca ai trecut prin toate astea sau nu vrei sa le experimentezi, avem pentru tine cateva trucuri astfel incat orele petrecute la cumparaturi sa treaca mai usor.

1. Scrie lista de cumparaturi de acasa

Daca nu vrei ca ora de cumparaturi sa se trasnforme in cateva ore bune, atunci fa-ti lectiile de acasa. Scrie pe hartie tot ce ai nevoie sa cumperi pentru a petrece cat mai putin timp printre rafturi. Ar fi bine sa mergeti la unul din supermarketurile pe care le vizitati frecvent, pentru ca stii deja unde se afla raioanele de care ai nevoie si nu vei pierde astfel timp cautand produsele. Daca copilul tau e destul de mare incat sa inteleaga notiunea de “mers la cumparaturi”, implica-l in alcatuirea listei. Daca nu stie inca sa scrie, puteti sa decupati impreuna cateva produse din pliantele pe care le primit in cutia postala si sa alcatuiti, astfel, lista lui de cumparaturi.

2. Nu plecati cu burta goala

E o regula de aur daca nu vrei ca ochii micutului sa pofteasca la tot ce e in rafturi si astfel sa adaugi mai multe decat ti-ai propus in cosul de cumparaturi. Nu plecati fara sa mancati bine si chiar sa va faceti somnul de dupa-amiaza. Cu cat se apropie mai mult de ora de culcare, copilul va deveni mai irascibil, mai agitat si mai putin ascultator.

3. Luati cu voi lucrurile esentiale

Cu cat e mai mic copilul, cu atat vei avea nevoie de mai multe in geanta cu care pleci la cumparaturi: servetele umede si uscate, scutece de schimb, biberon, suzete, o gustare, jucaria preferata. Pune-le din timp langa usa de la intrare ca sa nu uiti de ele in agitatia de dinaintea plecarii.

4. Plimbarea cu caruciorul printre rafturi

Unul dintre motivele pentru care te-ai gandit ca nu ar fi bine sa il iei pe cel mic la supermarket este siguranta lui in astfel de locuri aglomerate si galagioase, unde se poate pierde usor, se poate speria sau se poate accidenta, mai ales daca este foarte mic. Din acest motiv, micutul ajunge mai mereu in cosul de cumparaturi. Daca nu ai gasit un cos special dotat cu o masinuta, in care cel mic sa se simta bine, si vrei sa il pui in cosul mare, asigura-te ca nu va cadea de acolo.

Daca piciul tau e ceva mai mare si poate sa mearga la pas cu tine, cauta un carucior pe masura lui (multe supermarketuri au!) si faceti cumparaturi impreuna. Ii va placea sa isi care singur biscuitii, iaurtul, lapticul sau produsele de ingiena personala.

5. Implica-l in cumparaturi

Roaga-l pe cel mic sa iti aduca de pe rafturi produsele la care poate ajunge si care, bineinteles, nu se pot sparge sau strica. Va fi incantat ca e „mare” si poate da o mana de ajutor daca iti aduce hartia igienica, cutia cu cereale, merele sau o paine feliata.

6. Inventati jocuri ad-hoc

Ca sa nu se plictiseasca si sa intrebe mereu cat mai e pana ajugeti acasa, tineti-l pe copil ocupat. De exemplu, rugati-l sa va arate si sa numeasca toate produsele care ii apar in cale si care au culoarea verde. Apoi alegei o alta culoare. Puneti-l sa grupeze in cos produsele pe categorii: lactate, legume, dulciuri. Daca ati ajuns la casa, puneti impreuna produsele pe banda si numarati impreuna cate sunt in total. Apoi, puneti-le tot pe categorii in pungi.

7. Lectia de la supermarket

Pentru copii cumparaturile la supermarket pot deveni adevarate lectii aplicate. Fiecare raion iti poate da posibilitatea sa il inveti ceva nou pe cel mic.

• Arata-i in fiecare saptamana un fruct sau o leguma pe care nu le cunoaste sau nu le-a mai vazut pana acum. Povesteste-i de unde vine, cum poate fi mancata sau preparata si cumparati una pentru a gusta acasa din ea.
• Mergeti la raionul cu peste proaspat, unde cel mic poate vedea, in acvarii, pestii vii. Invatati cate o specie noua in fiecare saptamana de cumparaturi.
• Arata-i acelasi aliment in forme diferite: rosiile proaspete si o sticla de ketchup, o punga de faina si o paine proaspata, cateva fructe si un borcan cu compot.

Daca primele drumuri la supermarket sunt haioase, iar copiii le vad ca pe o distractie garantata, in scurt timp se vor comporta exemplar atunci cand mergeti la cumparaturi.

related posts

Modifică setările cookies