Cum sa-ti refuzi corect copilul. 5 modalitati de a-i zice “NU” micutului tau


Orice parinte intampina dificultati in momentul in care trebuie sa-i spuna “Nu” celui mic. Refuzul este una dintre cele mai simple modalitati de disciplinare, insa daca nu este facut corect, el poate avea exact efectul opus celui pe care il [...]


Orice parinte intampina dificultati in momentul in care trebuie sa-i spuna “Nu” celui mic. Refuzul este una dintre cele mai simple modalitati de disciplinare, insa daca nu este facut corect, el poate avea exact efectul opus celui pe care il asteapta mamicile si taticii. De aceea, iti propunem 5 modalitati simple si eficiente prin care il poti refuza corect pe nazdravan.

Exista o multime de feluri de a-i spune “Nu” copilului tau fara a pronunta, de fapt, cuvantul pe care il uraste atat de tare. Mai mult decat atat, cu cat vei masca refuzul mai bine, cu atat vor creste sansele ca el sa inteleaga lectia pe care vrei sa i-o oferi si sa nu protesteze.

Iata 5 feluri eficiente prin care sa-ti refuzi destept copilul:

1. Stiu ca iti place inghetata, dar excesul de dulce este daunator

Parintii ar trebui sa le refuze micutilor cantitatile mari de fast food sau mancare nesanatoasa, oferindu-le in schimb iaurt sau fructe. Evita promisiunile false si nu-i spune ca maine va primi dulcele pe care si-l doreste, mai ales daca nu ai de gand sa i-l dai la masa. Cu fermitate in voce, ofera-i un aliment sanatos la schimb si explica-i de ce este mai bun decat celalalt.

Citeste si: 7 modalitati inedite de a-l convinge pe copil sa manance legume

2. Ar fi mai bine sa…

In loc sa-i spui nazdravanului sa nu-si mai loveasca surioara sau colegii de gradinita, este indicat sa-i oferi o alternativa. Opreste-l imediat si apoi explica-i de ce nu este bine sa loveasca atunci cand este furios. Roaga-l sa-si imbratiseze “adeversarul” si incurajeaza-l sa-si exprime verbal emotiile.

3. Mi-e greu sa te inteleg cand te smiorcai. Poti sa vorbesti normal?

Cei mici si-au facut un obicei din a se smiorcai atunci cand isi doresc ceva. Incurajeaza-i sa vorbeasca rar, cu tonul obisnuit al vocii si articuland corect fiecare cuvant. Nu-l certa si nu folosi expresia “Nu te mai smiorcai” sau “Nu mai plange”. La fel cum tu iti doresti ca el sa comunice bine cu tine, la fel trebuie sa procedezi si tu.

Citeste si: 3 modalitati de a creste un copil fericit

4. Poti sa-mi dai mie telefonul? Iti ofer jucaria la schimb

Cei mici sunt atrasi de noua tehnologie si ar face orice sa se joace cat mai mult timp cu putinta pe aplicatiile lor. El trebuie sa inteleaga insa ca anumite aparate sunt create pentru cei mici, iar altele pentru cei mari. Nazdravanilor le este mai usor sa inlocuiasca un comportament decat sa-l corecteze, asa ca ofera-i in schimb o jucarie. Pastreaza  telefonul pentru treburile importante de care trebuie sa te ocupi.

5. Lasa-ti pantofii in picioare. Abia acasa ne putem descalta

Daca micutul tau abia a inceput sa poarte pantofi, primul impuls pe care il va avea va fi acela de a-si da jos incaltarile. Nu-l mustra si nu tipa, ci explica-i care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte de acum inainte. Da-i si alte exemple, pentru a fi cat mai clara cu putinta. “Scaunul este facut ca sa ne asezam pe el” sau “Biberonul ca sa bem din el” sunt doar cateva exemple pe care le poti urma.

Cu putina rabdare, vei vedea ca micutul tau va accepta mult mai bine refuzurile. Un mod elegant de a-i nega anumite dorinte nu te va mai transforma in personajul negativ si astfel el te va asculta si va proceda asa cum este corect. 

related posts

Modifică setările cookies