Cum se manifesta deshidratarea la copii si cum o tratezi


Apa reprezinta fundamentul bunei functionari a organismului uman. Ea intervine in toate schimburile la nivel celular si de aceea tulburarile hidrice se traduc in suferinte ale organelor. Astfel de dezechilibre trebuie restabilite cat mai rapid deoarece organismul copiilor reactioneaza imediat, [...]


Apa reprezinta fundamentul bunei functionari a organismului uman. Ea intervine in toate schimburile la nivel celular si de aceea tulburarile hidrice se traduc in suferinte ale organelor. Astfel de dezechilibre trebuie restabilite cat mai rapid deoarece organismul copiilor reactioneaza imediat, comparativ cu cel al persoanelor adulte.

Cele mai des intalnite cauze de deshidratare la cei mici sunt: diareea, febra si varsaturile. Inca din primele luni de viata ale bebelusului tau te poti confrunta cu aceste manifestari care te vor aduce deseori in fata medicului pediatru pentru evaluare si tratament.

Deshidratarea poate imbraca forme variate in functie de gravitate, fiecare forma avand cateva semne caracteristice:

Cum se manifesta deshidratarea usoara si medie?
- uscaciunea gurii
- stare de somnolenta, oboseala: cel mic, nu va avea chef sa se joace sau sa isi desfasoare activitatile obisnuite
- sete: cel mic isi manifesta mai des decat o facea inainte dorinta de a bea lichide
- daca plange, vei observa o scadere a cantitatii de lacrimi
- urineaza rar si in cantitati mici (oligurie). Daca ai un bebelus vei constata ca scutecul ramane uscat chiar si cateva trei ore. In cazul unui copil mai maricel, intervalul dintre doua mictiuni este si mai mare, ajungand cateodata chiar la opt ore.
- il doare capul, acuza ameteli si evita lumina

Cum se manifesta deshidratarea severa?
- toate manifestarile deshidratarii usoare se amplifica: setea, ameteala, somnolenta
- mictiunile sunt foarte rare (oligurie) si cateodata chiar absente (anurie). Deoarece concentratia urinei este crescuta, aceasta va capata o culoare intensa si un miros patrunzator.
- pielea isi pierde elasticitatea: daca prinzi pielea de la nivelul abdomenului intre degete si apoi ii dai drumul, observi cum ea nu revine la forma initiala
- copilasul are cearcane, buze crapate, limba uscata si este febril
- respiratia ajunge de multe ori sa miroasa similar acetonei: este un semn al deshidratarii si cresterii nivelului corpilor cetonici
- caracteristic pentru nou-nascuti este adancirea fontanelei
- din cauza lipsei de apa, sangele devine mai vascos, circula mai greu, tensiunea arteriala scade si pulsul creste in nevoia acuta de a pompa sange catre inima.
- starea de inconstienta apare in cazuri foarte grave
Daca ai un copilas micut, acesta isi exprima cu dificultate dorinta de a bea lichide. De aceea indicatorul fidel al starii de hidratare a micutului este cantitatea, frecventa si culoarea urinei. Lipsa de aport hidric se traduce prin mictiuni rare, scazute cantitativ si culoarea inchisa a urinei.

Cum previi deshidratarea?
- cel mic trebuie sa bea cat mai multa apa, sa aiba un aport corespunzator de legume si fructe
- sa aiba mereu la indemana o sursa de apa atunci cand se afla intr-un mediu cald sau umed si dupa ce a depus un efort fizic, deoarece organismul foloseste apa in scopul reglarii temperaturii corporale
- cand este bolnav si are febra, un pas spre vindecare este asigurat de aportul consistent de lichide. In cele mai multe boli febrile, cel mic nu are pofta de mancare. Este un simptom des intalnit, care nu ridica de obicei problema spitalizarii. Insa refuzul de a bea este o urgenta medicala. Daca ii este greata, incearca sa-i dai putin cate putin, cu lingurita, la un interval de cateva minute apa, ceai sau solutii speciale de rehidratare. In situatia in care nici asa nu reusesti, copilasul trebuie sa intre sub supraveghere medicala pentru a-i fi administrate lichide prin perfuzie.
- daca este micut si il alaptezi, nu intrerupe alaptarea deoarece laptele matern este sursa lui principala de lichide.

Sugarii si copiii mici sunt cei mai expusi riscurilor de deshidratare. Circuitul apei in organismul lor este mult accelerat comparativ cu cel al unui adult. Ei pierd mult mai usor apa, de aceea trebuie sa o recupereze la fel de repede.

Deshidratarea in formele grave poate pune in pericol chiar viata micutului tau. Atunci cand nu reuseste sa isi asigure aportul necesar, copilasul trebuie sa fie vazut imediat de un medic.

related posts

Modifică setările cookies