Cum stii ca micutul tau are nevoie de aparat dentar


Departe de a fi un moft rezervat familiilor cu un buget considerabil, aparatele dentare au rolul de a corecta defectele dentitiei inca de la varste fragede. Uneori dintisorii nu se ordoneaza frumos pe cele doua arcade dentare si antreneaza, pe [...]


Departe de a fi un moft rezervat familiilor cu un buget considerabil, aparatele dentare au rolul de a corecta defectele dentitiei inca de la varste fragede.

Uneori dintisorii nu se ordoneaza frumos pe cele doua arcade dentare si antreneaza, pe langa neplaceri de ordin estetic, probleme in masticatie, igiena, precum si defecte la nivelul smaltului.

Cu cat se intervine mai repede in scopul corectarii pozitiei dintilor, cu atat efectele sunt mai rapide. Pentru acest lucru trebuie sa apelezi la medicul ortodontist. Ortodontia face parte dintre specializarile stomatologice si este axata pe corijarea malformatiilor de la nivelul dintilor.

Ce impact are aparatul dentar asupra dentitiei?

Statisticile au aratat faptul ca o aproximativ 50% dintre copii au nevoie de aparat, cauza acestui procent considerabil fiind atribuita in principal obiceiurilor alimentare.

In functie de varsta, aparatele au efecte diferite:
- 4-6 ani: dezvoltarea armonioasa a dintilor si arcadelor. Este intervalul de varsta in care dezvoltarea vorbirii este accelerata. De aceea este indicat ca cel mic sa faca in aceasta perioada si exercitii cu un specialist logoped.
- 6-10 ani: in gurita copilasului tau incep sa apara si dintisori definitivi. Aparatul dentar va interveni la aceste varste nu numai in dezvoltarea armonioasa a dentitiei, dar si la ghidarea modului in care vor creste dintii permanenti.
- dupa 11 ani: se pot folosi aparatele fixe

Cum iti dai seama ca puiul tau ar putea avea nevoie de aparat dentar?
- dintii au forma sau dispunere anormala
- copilasul respira pe gura
- isi suge degetul
- isi scrasneste dintii
- dintii cad sau cresc cu intarziere

De ce sa alegi aparatul mobil?

Dispozitivele mobile permit dezvoltarea maxilarului si a mandibulei, astfel incat dintii sa nu creasca inghesuiti si deformati. Sunt preferate cat timp in gurita copilasului tau sunt si dinti de lapte si definitivi. Felul in care se dezvolta un dinte de lapte influenteaza cresterea urmatorului dintisor definitiv.

Un alt avantaj al aparatului mobil il reprezinta scurtarea intervalului de timp in care micutul tau va purta si aparat fix (in cazul in care ii este recomandat ulterior de catre medicul ortodontist).

Ce reguli trebuie respectate in cazul aparatului mobil?

1. Purtarea aparatului:
- medicul recomanda ca acesta sa fie purtat in medie 16 ore pe zi, inclusiv in timpul somnului
- se scoate in anumite situatii: la gradinita, scoala, in timpul practicarii unor sporturi
- aparatul trebuie curatat si pastrat in conditii de igiena

2. Igiena orala:
- fii atenta ca puiul tau sa se spele foarte bine pe dintisori deoarece purtarea aparatului favorizeaza acumularea de resturi alimentare. Este indicata folosirea atei dentare.
- daca isi suge degetul, isi roade unghiile sau diverse obiecte (pixuri, creioane), straduieste-te sa il dezveti cat mai repede de aceste obiceiuri

3. Alimentatie:
Pentru ca in gurita copilasului tau sa nu se dezvolte un mediu favorabil formarii cariilor evita:
- excesul de lichide care contin zahar
- guma de mestecat, bomboanele cu o consistenta lipicioasa
- alimentele dure ce pot strica aparatul dentar: dropsuri, acadele, floricele de porumb, nuci etc

Ce neplaceri pot aparea?

In primele zile micutul va trece printr-o perioada de acomodare pe parcursul careia poate avea o salivatie mai abundenta si mici tulburari de vorbire. Acestea sunt normale si trec dupa prima saptamana.

Cand trebuie sa revii la medicul ortodontist?

- medicul va urmari periodic evolutia dentitiei si va ajusta aparatul in functie de aceasta
- daca puiul tau se plange de dureri sau raniri la nivelul mucoasei bucale
- daca aparatul se deterioreaza sau se slabeste

Purtarea unui asemenea aparat este o investitie pentru toata viata. Cu cat micutul tau il va purta mai repede, cu atat indreptarea dintilor va fi mai rapida, scutindu-l de neplaceri viitoare.

related posts

Modifică setările cookies