6 sfaturi ca sa ajuti un copil agresiv sa se schimbe


Tipete, urlete, cate o muscatura si, mai presus de toate, cate “o directa” tintita spre frate, sora sau prietenii de joaca. Asa arata situatia si la tine acasa? Inseamna ca ai un pici un pic cam agresiv si bataus. Nu [...]


Tipete, urlete, cate o muscatura si, mai presus de toate, cate “o directa” tintita spre frate, sora sau prietenii de joaca. Asa arata situatia si la tine acasa? Inseamna ca ai un pici un pic cam agresiv si bataus. Nu e rau sa isi apere punctul de vedere de mic, dar trebuie sa il inveti sa il sustina din vorbe si atitudine si nu cu puterea pumnului.

Aproape orice copil are si accese de furie, chiar atunci cand te astepti mai putin. Acestea fac parte din comportamentul lor in perioada in care isi doresc sa devina independenti si sa iti arate ca “ei sunt seful” cand vine vorba de joaca, mancare, mers la gradinita sau in parc. In afara de aceasta, mai exista un tip de agresivitate, cea prin care vrea sa iti atraga atentia asupra lui, mai ales cand in casa sunt mai multi frati/surori.

Daca esti tentat, ca parinte, sa il lasi sa tipe si sa ameninte cu bataia, in ideea ca la un moment dat “toanele” vor trece de la sine, trebuie sa stii ca un comportament agresiv nu trebuie ignorat. Citeste cateva sfaturi simple care sa te ajute sa il aduci pe calea cea buna si sa ii arati ca sentimentele sau nemultumirile se pot exprima si altfel.

1. Interventie imediata

Daca micutul l-a “caftit” pe prietenul cu care imparte jucariile, pe fratele sau sora sa, nu lasa incidentul sa treaca fara sa ii atragi atentia chiar in acel moment. Numai asa ii poti arata ca greseste. Daca lasi conflictul sa treaca si ii atragi atentia abia acasa sau inainte de culcare, nu va face o legatura intre agresivitatea sa si un lucru rau. Daca “atacul” continua, ia-l pe cel mic de langa copilul pe care il bate si lasa-i un moment sa se linisteasca inainte sa ii explici de ce comportamentul lui e gresit.

2. Nu raspunde cu agresivitate

Tu esti cel mai bun exemplu pentru copilul tau. Daca atunci cand el e agresiv, devii la randul tau un parinte agresiv si ii aplici acelasi tip de corectie, cel mic nu va invata decat noi moduri de a-si exprima nemultumirile. Renunta la tipete, la palma peste fund si la apostrofari. Cu cat esti mai caLm si mai linistit cand ii explici de ce a gresit, cu atat va invata mai repede sa se controleze.

3. Pedepsele sunt sfinte

A gresit, trebuie sa inteleaga! Uneori, pentru un copil nu e suficient sa ii explici de ce nu e bine sau nu e frumos sa dea cu pumnul, sa loveasca sau sa tipe la altcineva. Nu are maturitatea necesara pentru a pune in balanta fapte si consecinte sau sa fie empatic. O pedepasa (nu o bataie rupta din rai) e un mod bun de a-i atrage atentia si de a-l face sa asocieze comportamentul sau cu ceva gresit. Desparte incaierarea inceputa in casa, pune-l “la colt” pe cel bataus si acorda-i atentie celui lovit. Dupa ce isi termina timpul de pedeapsa, pune-l pe cel mic sa isi ceara scuze.

4. Incepe educatia de mic

Pe un ton ferm, nu amenintator, explica-i din primii ani de viata ca nu e frumos ceea ce face. Actioneaza din prima clipa in care isi arata nemultumirile prin iesiri violente si spune-i ca nu iti place atunci cand arunca cu jucarii, cand o trage pe sora lui de codite sau ca nu este frumos atunci cand loveste cu pumnul in masa.

5. Apreciaza faptele bune

Eforturile celui mic de a se purta frumos si de a-ti asculta sfaturile trebuie apreciate. Spune-i ca esti mandra de el daca s-a comportat exemplar. Copilul va cauta sa fie mai cuminte tocmai pentru ca tu il incurajezi sa fie altfel. De multe ori, comportamentul agresiv este doar o metoda a copiilor de a atrage atentia.

6. Fara surse de agresivitate in preajma!

Daca vrei ca piciul sa se schimbe, ia-i din preajma orice sursa care sa-i inspire un comportament agresiv. Fara desene animate cu roboti care se impusca, fare filme cu Bruce Lee, fara Testoasele Ninja si fara programe sportive cu meciuri de box. Atunci cand va uitati impreuna la televizor incerca sa ii explici situatiile care se ivesc si sa il ajuti sa faca diferenta intre actiunile bune si actiunile rele ale eroilor lui.

Naravurile nu se schimba usor. Pentru a scapa de agresivitatea celui mic va fi nevoie de multa rabdare si de nervi tari din partea ta pentru ca minunea nu se va intampla peste noapte.

related posts

Modifică setările cookies