Cum te pregatesti pentru cezariana


Judecata prin prisma durerilor aproape inexistente la nastere, operatia de cezariana este preferata de foarte multe femei.


Dorinta de a naste cat mai usor, frica de durere, dar si conditiile din multe spitale din Romania au situat operatia de cezariana in topul preferintelor viitoarelor mamici. Intr-o societate in care ne dorim un minim de confort, era inevitabil ca acest lucru sa nu se rasfranga si asupra momentului aducerii pe lume a unui copil.

Sigur ca exista situatii in care cezariana este necesara, dar frecvent ea devine o optiune, mamica neluand in calcul posibilele riscuri ce pot aparea.

Ce este cezariana?

Sub anestezie, medicul obstetrician realizeaza o incizie orizontala a abdomenului inferior de circa 9-10 cm. Se indeparteaza stratul muscular si se extrage bebelusul din uter. Lichidul amniotic este aspirat, placenta eliminata, iar straturile musculare sunt cusute.

Cand ti se recomanda cezariana?

In cazuri de urgenta:

 colul uterin nu se dilata suficient

 copilasul nu este in pozitia optima pentru nastere

 monitorizarea indica semne de suferinta fetala

 nasterea prematura (in acest caz se prefera o interventie rapida in locul unei nasteri normale care ar solicita copilul)

In alte cazuri:

 operatie anterioara de cezariana

 copilul este prea mare in raport cu bazinul mamei

 copilul nu se afla intr-o pozitie corecta pentru a fi nascut pe cale vaginala

 anomalii de insertie ale placentei ce prezinta risc de hemoragie abundenta

 hipertensiunea arteriala

 herpes genital, ce risca sa contamineze copilul in cazul unei nasteri pe cale vaginala

 copilul are o intarziere in crestere si ar suporta cu dificultate o nastere naturala

 sarcina multipla (pentru tripletii indicatia clara este de cezariana, iar la gemeni depinde de pozitia copiilor in uter)

 prima sarcina la o varsta mai mare de 40 de ani, deoarece contractiile sunt mai putin eficiente odata cu inaintarea in varsta

Ce tipuri de anestezie se folosesti?

Rahianestezia - anestezicul este injectat o singura data in coloana vertebrala, durerea dispare in cateva minute si esti constienta pe toata durata operatiei. Are efect in 5 – 10 minute.

Anestezia epidurala – este preferata anesteziei generale deoarece are mai putine riscuri. anestezicul este injectat in spatiul din jurul maduvei spinarii, in regiunea lombara. Anestezicul este administrat continuu sau in doze repetate printr-un cateter fin. Are efect in 30 – 40 de minute.

Anestezia generala – se utilizeaza de obicei in cazuri extreme. Anestezicul este administrat intravenos si actioneaza in 1, 2 minute.

related posts

Modifică setările cookies