Cum tratezi cicatricea dupa cezariana


Ai scapat de spital si de primele zile cu dureri chinuitoare dupa cezariana. Mai trebuie, insa, sa astepti pana cand te vei recupera complet. Cicatricea ramasa dupa cezariana trebuie ingrijita cu atentie, iar orice semn ca s-ar putea infecta ar trebui sa te trimita la doctor.


Teama ca vei ramane cu un semn urat pe corp, dupa cezariana, e nefondata. Daca ai grija ca rana sa se vindece si esti atenta sa nu se infecteze, semnul ramas in urma ei va fi insesizabil.

Care sunt semnele ca rana se vindeca?

In primele saptamani dupa nastere ar trebui sa urmaresti vindecarea ranii. Vei observa unele schimbari in aspectul ei care sunt normale. De exemplu, in zona cicatricei vei simti o umflatura care nu ar trebui sa te sperie. Acesta este, de fapt, tesut nou care se formeaza sub pielea afectata, iar umflatura va disparea treptat.

Nu ar trebui sa te ingrijoreze nici faptul ca vei simti zona cicatricei usor amortita, iar pielea va fi intinsa. Sunt efectele operatiei de cezariana, care se vor diminua intr-un interval cuprins intre cateva zile si cateva saptamani.

Un alt semn ca esti pe calea cea buna este ca cicatricea “te mananca”. Pe scurt, vei simti nevoia sa te scarpini des pe pielea din zona ranii, unde sunt aplicate cusaturile, insa nu e recomandabil sa faci asta.

Cand trebuie sa te alarmezi?

Nu trebuie sa ignori, totusi, anumite simptome care iti arata de fapt ca rana e pe cale sa se infecteze, ceea ce va face recuperarea mai lunga.

Ar trebui sa mergi la medic daca:

• Cicatricea se inroseste. De obicei marginile cicatricei au o culoare rosiatica, insa, daca aceasta se extinde la mai mult de doi centrimetri in jurul operatiei sau devine de un rosu intens, ar trebui sa mergi la doctor.

• Zona este calda sau chiar fierbinte. Febra este primul semn al infectiei. Daca rana sau zona din jurul ei se simte calda la atingere si daca simti durere locala, atunci trebuie sa mergi la control.

• Apar modificari in forma si aspect. Inflamatia din jurul cicatricei ar trebui sa dispara treptat, in cateva saptamani. La fel si durerea. Pielea ar trebui sa abia si ea, treptat, un aspect normal. Daca schimbarile care apar nu sunt in bine, ci mai degraba in rau, suna-ti doctorul!

• Apar sangerari sau ulceratii ale ranii. Daca cicatricea nu da semne ca se vindeca, apar secretii asemanatoare puroiului, iar in jurul ei se formeaza zone dureroase, ar fi bine sa mergi la medic. Daca rana se rupe si incepi sa sangerezi aplica o crema locala cu antibiotic si mergi urgent sa te vada un doctor.

Recuperarea dupa cezariana e un proces indelungat. Cicatricea, care ti se pare atat de urata acum, e doar ceea ce vezi la suprafata. Gandeste-te ca si muschii si uterul au fost taite in timpul operatiei, iar refacerea lor dureaza mai mult.

E bine sa nu iti fortezi musculatura abdominala in perioada de recuperare, sa eviti sa ridici greutati sau sa faci exercitii pana cand medicul nu iti da voie. Nu uita sa te odihnesti atat cat poti pentru a ajuta organismul sa se refaca!

related posts

Modifică setările cookies