Devii mămică? Află care sunt nevoile zilnice ale unui bebeluș


Să devii mămică înseamnă foarte multe emoții intense, unele chiar greu de stăpânit. Nu te îngrijora mai mult decât este necesar, pentru că este un lucru perfect normal și, în cele din urmă, va fi bine și te vei adapta la noul statut. Ce nevoi zilnice are bebelușul tău, după ce ieși din maternitate? Am detaliat în rândurile de mai jos.


Iubire

Imediat ce iese din burtică, bebelușul se confruntă cu o situație complet nouă pentru el. Așadar, nu numai pentru tine este o experiență inedită. În următoarele trei luni, creierul acestuia va începe să se dezvolte treptat, iar sentimentele pozitive, create de tine, vor fi de mare ajutor. 

Iubirea pe care tu și tatăl bebelușului o arătați încă din primele momente de viață este esențială pentru ca acesta să se simtă cât mai în siguranță și să observe pe zi ce trece că este bine și în noul mediu de viață, extrauterin. Vorbește-i, cântă-i, ține-l în brațe. Chiar dacă la început va avea o privire în gol, va simți negreșit iubirea și căldura ta.

Hrană

Bebelușul tău va fi hrănit atunci când îi este foame, desigur. Primele semne sunt destul de evidente, și anume agitație, plânsete sau suptul degețelelor. Practic, îți va comunica el când este timpul pentru alăptare la sân sau hrănire cu topfer. Dacă refuză sânul sau biberonul și continuă să fie agitat, poate fi vorba despre colici, momente trecătoare de neliniște sau posibile probleme medicale. Cel mai bine consultă-te cu pediatrul lui.

La cel mult 4 ore, bebelușul se va trezi (sau îl vei trezi), pentru a mânca. Acest lucru se poate întâmpla mult mai devreme, uneori, chiar după o oră de somn. Depinde de la un bebeluș la altul cât de repede obosește la sân sau biberon ori modul în care are loc digestia laptelui în stomăcelul lui aflat în dezvoltare. Asta inițial, pentru că, mai apoi, veți începe să aveți împreună un program ceva mai bine definit.

Igienă

Cum pielea bebelușului este delicată și în adaptare cu mediul extern, trebuie să acorzi o atenție deosebită igienei și îngrijirii ei. Exfolierea pielii este perfect normală și este bine să știi că trebuie curățată și hidratată cu creme specifice pentru bebeluși. Sunt multe branduri pe piață, deci ai de unde alege, în funcție de bugetul tău.

Băița este iarăși o rutină care nu trebuie să lipsească și în care trebuie să utilizezi geluri adecvate. Curățarea ochilor și nasului se face cu ser fiziologic (comprese, respectiv aparat de desfundat), iar urechile se șterg cu bețișoare pentru bebeluși.  

Nu uita să schimbi scutecele la timp și să speli cu apă călduță sau să ștergi cu șervețele umede zona genitală și anală. Pentru pielea acoperită de scutec, aplică o cremă dedicată, care calmează și protejează împotriva iritațiilor. 

În privința bontului ombilical, va trebui să îl menții curat și uscat, cel mai adesea prin ștergerea delicată cu comprese sterile cu alcool. La recomandarea medicilor din maternitate sau a pediatrului, în diferite cazuri, se poate folosi și Betadină sau Baneocin. 

Somn

Asigură-i un somn cât mai confortabil, ideal în pătuțul său. Salteaua acestuia este foarte importantă, deoarece oferă o bună susținere și aerisire pentru cel mic. Îl poți așeza sprijinit într-o parte, dacă, de exemplu, a mâncat recent, sau direct pe spate.

Mai poți apela la diverse „sunete albe”, care să îl ajute să se liniștească și, ulterior, să adoarmă, doar dacă nu cumva a adormit deja în brațele tale. Există tot felul de dispozitive care fac asta sau poți reda un astfel de sunet, prin intermediul telefonului mobil.

Ai grijă ca temperatura ambientală din cameră să fie una potrivită, 24-25 de grade, și să existe un nivel de umiditate adecvat, între 40-60%. 

Plimbare

Este ideal să plimbi bebelușul de două ori pe zi, în funcție de vreme, dimineața și seara. Evită soarele sau căldura puternică. Mai devreme sau mai târziu, legănatul căruciorului îl va adormi. De asemenea, plimbatul cu mașina, într-o scoică auto corect securizată, este, de cele mai multe ori, benefică pentru inducerea stării de somn.

Sperăm că ai găsit informații utile cu privire la nevoile zilnice ale bebelușului tău, care va crește mare, sănătos și cu multe zâmbete drăgălașe, primite drept recompensă! 

Sursa foto: Shutterstock.com

related posts

Modifică setările cookies