Ejacularea retrograda poate duce la infertilitate


Ejacularea retrograda reprezinta situatia in care sperma ajunge in timpul orgasmului in vezica urinara. Consecinta o reprezinta o ejaculare minora cantitativ sau chiar absenta. Acesta este motivul pentru care ejacularea retrograda reprezinta una dintre cauzele infertilitatii masculine. Din punct de [...]


Ejacularea retrograda reprezinta situatia in care sperma ajunge in timpul orgasmului in vezica urinara. Consecinta o reprezinta o ejaculare minora cantitativ sau chiar absenta.

Acesta este motivul pentru care ejacularea retrograda reprezinta una dintre cauzele infertilitatii masculine. Din punct de vedere anatomic, responsabil pentru aceasta conditie este colul vezicii urinare ce permite ca sperma sa ajunga in vezica urinara si nu in uretra.

Care sunt cauzele afectarii muschiului ce inchide in mod normal vezica urinara in timpul ejacularii?

- chirurgicale: operatii la nivelul vezicii urinare, prostatei
- efectele secundare ale tratamentului unor boli: medicamentele din hipertensiunea arteriala, radioterapia in cazul tumorilor
- boli care determina o deteriorare a nervilor de la acest nivel: diabet, scleroza multipla sau afectiuni ale maduvei spinarii

Cum se manifesta?

- ejacularea in timpul orgasmului a unei cantitati reduse sau absente de sperma (de aici si denumirea de „orgasm uscat”)
- dupa orgasm urina este tulbure: semn al amestecarii spermei cu urina
- incapacitatea de a deveni tata

De ce este nevoie de consult medical?

Desi nu este periculoasa pentru sanatate, ejacularea retrograda ridica doua probleme ce justifica un control de specialitate:
- infertilitatea
- posibilitatea existentei unei boli care a determinat problema de ejaculare

Cum pot deveni tatici barbatii cu ejaculare retrograda?

eliminarea cauzei: in foarte multe cazuri, barbatul redevine fertil imediat ce cauza care a generat ejacularea retrograda este indepartata. Daca analizele nu arata prezenta spermatozoizilor in urina, in aceasta situatie cauza infertilitatii o reprezinta productia scazuta de sperma (oligospermia) sau absenta acesteia (azoospermia), nu ejacularea retrograda.

tratamentul medicamentos:
- nu are efect daca ejacularea retrograda a fost cauzata de intervenţii chirurgicale la nivelul prostatei sau vezicii urinare care au determinat modificari anatomice permanente
- ajuta daca actioneaza asupra leziunilor nervoase care au determinat ejacularea retrograda: diabet zaharat, scleroza multipla, operatii etc
- medicamentele utilizate in diverse afectiuni ale prostatei sau cele recomandate in hipertensiunea arteriala (alfablocantele) pot provoca tulburari de ejaculare. In acest caz este posibil ca medicul sa recomande o intrerupere temporara sau o inlocuire a acestora.

metodele de reproducere asistata: daca in ciuda eforturilor, partenera nu ramane insarcinata, sperma poate fi colectata de la nivelul vezicii urinare si prelucrata in laborator in vederea inseminarii intrauterine.

Infertilitatea cauzata de aceasta tulburare de ejaculare este de cele mai multe ori tratabila. Sustinerea morala si deschiderea catre variantele oferite de medicul specialist reprezinta punctele de plecare ale unui cuplu care doreste sa intemeieze o familie.

related posts

Modifică setările cookies