Esti tatic cu norma intreaga? 7 sfaturi pentru a face fata provocarii


Desi pare un “job” pentru mamici, exista si tatici care se incumeta sa se dedice cu totul cresterii unui copil. Isi lasa serviciul si devin tatici “de casa”, unde se ocupa de educatia si ingrijirea celor mici. Nu e o [...]


Desi pare un “job” pentru mamici, exista si tatici care se incumeta sa se dedice cu totul cresterii unui copil. Isi lasa serviciul si devin tatici “de casa”, unde se ocupa de educatia si ingrijirea celor mici. Nu e o sarcina usoara si nu toti taticii trec cu bine prin aceasta experienta.

In peisajul parcului, un tatic singur care impinge un carucior si tine de mana si un micut care abia stie sa mearga nu e o aparitie neobisnuita. Tot mai multi barbati au lasat mandria de cap de familie deoparte, au renuntat la job-ul obisnuit si au inlocuit meciurile de fotbal cu desenele animate si ziarele cu cartile de povesti.

Partea proasta a acestui nou statut este izolarea sociala, mistourile prietenilor cu care iesea la terasa pana acum sau titul de “casnic’. Partea buna e ca un tatic se poate descurca la fel de bine ca o mamica sa aiba grija de copii. Poate face la fel de bine treburi in casa, iar responsabilitatea educarii micutilor e un job mult mai placut decat cel de birou.

Ai un “CV” potrivit pentru jobul de tatic cu norma intreaga?

Nu conteaza ce facultate ai terminat si nici in ce domeniu lucrezi. Daca nu ai rabdare si nici un strop de experienta in schimbat scutece si pasat piureuri, atunci inceputul va fi greu. Trebuie sa ai nervi de otel ca sa nu iti iesi din pepeni la fiecare boacana, trebuie sa fii calm ca sa poti raspunde a zecea oara unei intrebari care incepe cu “de ce” si sa ai rezistenta pentru a alerga toata ziua in urma celor mici.

Cum pastrezi balanta echilibrata?

Daca ati decis ca taticul va ramane acasa sa se ocupe de bebelus, atunci e bine sa incepi sa te documentezi pentru noul rol. Noi te ajutam cu 7 sfaturi care sa iti echilibreze viata agitata si sa iti dea calmul de care ai nevoie.

1.Liste si prioritati

Nu, nu te transformi in sotia ta care are liste peste tot! Dar e bine sa ai la inceput de zi o lista cu ce ai de facut, in ordinea importantei. Cu cat esti mai nou in jobul de tatic full-time, cu atat vei avea mai mare nevoie de listele zilnice.

Astfel, nu vei uita ca trebuie sa pui rufe la spalat, ce trebuie sa ii dai micutului sa manance la masa de pranz si nici ca aveati programare la pediatru pentru un vaccin.

2. Nu tipa, nu tranti, nu fi autoritar

Poate ca la un job obisnuit era normal sa mai ridici tonul din cand in cand, sa trantesti telefonul cand te enervai si sa fii un dur cu subordonatii. Acum, ca ai schimbat locatia, se schimba si regulile jocului.

Un copil nu trebuie sa aiba un model de comporatment negativ. Un copil are nevoie de o atmosfera calma si educatie frumoasa. Asa ca atunci cand face o boacana sau plange pentru ca s-a lovit nu aplica aceeasi tactica.

3. Rutina zilnica

Pentru tine poate fi plictisitor sa faci acealsi lucru zi de zi, insa pentru un micut rutina creeaza familiaritatea de care are nevoie pentru a se simti in siguranta.

Atunci cand un copil e obisnuit cu anumite sarcini sau activitati zilnice si pentru tine va fi mai usor sa il ai sub observatie si sa ii porti de grija.

4.Bucura-te de momentele de liniste

Daca copiii dorm, profita si tu de moment si targe-ti sufletul! Poti sa te uiti la televizor la emisiunea favorita, sa bei o ceasca de cafea sau sa raspunzi la email-uri. Vei reusi sa iti reincarci bateriile si sa reduci din stresul acumult pana la amiaza.

5. Socializarea din parc

Chiar daca esti printre putinele aparitii masculine la locurile de joaca sau in parc, nu te retrage pe o banca, separat de grupul mamicilor vorbarete. Socializarea si discutiile cu un adult iti vor face bine, in timp ce micutul tau va avea tovarasi de joaca de varsta lui.

Pana la urma cu totii sunteti parinti si aveti probleme si interese comune. Unde mai pui ca poti afla o multime de ponturi de la mamicile cu mai multa experienta!

6. Nu te izola in casa

E drept ca atunci cand ai un copil in grija iesirile in oras se reduc simtitor. Iar daca sotia e mai toata ziua la serviciu, esti bona cu norma intrega si nu mai ai timp nici macar o ora pentru vechii prieteni.

Nu trebui sa te inchizi in casa definitiv. Ia-l pe micut cu tine si mergeti in oras impreuna: in parc, la zoo, la piscina, la patinoar, la muzeu, la tragul de antichitati, la piata, la magazin.

Gaseste in fiecare saptamana alta activitate noua pe care sa o faci alaturi de pustiul tau. Pe el il va ajuta sa invete lucruri noi si sa descopere locuri interesante, in timp ce pe tine te va ajuta sa iesi din rutina zilnica si sa te destinzi.

7. Un hobby de week-end

Daca pana acum nu ai avut timp de un hobby, e momentul sa il gasesti sau sa il dezvolti pe cel pe care ti-l doreai inca din liceu.

De fapt, nici nu trebuie sa fie un hobby in adevaratul sens al cuvantului, ci o activitate care iti face placere, care sa te intereseze si pentru care sa iti dedici timp macar o zi pe saptamana. Ceva in care sa investesti pasiune si care sa nu aiba legatura cu copiii. Va fi un refugiu bun pentru week-end, atunci cand ai si tu o zi libera de la jobul de tatic.

related posts

Modifică setările cookies