Femeile insarcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV


Managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, a anuntat miercuri ca Ministrul Sanatatii va emite luna viitoare un ordin prin care femeile insarcinate sa fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV. Adrian Streinu Cercel a declarat la [...]


Managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, a anuntat miercuri ca Ministrul Sanatatii va emite luna viitoare un ordin prin care femeile insarcinate sa fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV.

Adrian Streinu Cercel a declarat la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca beneficiile unei asemenea investigatii obligatorii “sunt enorme”, fiind vorba in primul rand despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV.

Citeste si: Care sunt cele mai importante ecografii in timpul sarcinii?

 ”Ministrul Sanatatii va emite un ordin care va stabili largirea panelului de investigatii ale femeii gravide prin adaugarea investigatiei HiV, cu caracter obligatoriu. Era si pana acum prinsa aceasta investigatie, dar nu cu caracter de obligativitate, era cu consiliere pre si post testare. S-a luat decizia de a se introduce in panelul uzual de investigatii al femeii insarcinate si determinarea pentru anticorpi HIV. Beneficiile sunt enorme, in primul rand vorbim despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV“, a spus Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia,  Romania se afla in topul tarilor europene in ceea ce priveste sistemul de monitorizare a infectiei HIV, iar alte state “se chinuie sa ia exemplul de la noi”.

Romania se afla pe primul loc intre statele membre UE, iar Franta, Germania si Elvetia iau exemplu de la noi“, a afirmat managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”.

Citeste si: Sarcina pe saptamani. Afla ce se intampla cu gravida si bebelusul in fiecare saptamana de sarcina

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, Dorina Duma, a declarat, la randul sau, ca testarea obligatorie a gravidelor pentru depistarea HIV este extrem de importanta, tinand cont de faptul ca “este vorba despre un copil al carui viitor nu este indiferent” nimanui, potrivit Mediafax.

Trebuie sa stim din capul locului ce este de facut, pentru gravida, pentru familie si pentru copil“, a spus Duma.

Seful Clinicii de Obstretica-Ginecologie nr. 1 Cluj-Napoca, Florin Stamatian, a adaugat ca femeile infectate cu HIV pot naste copii sanatosi daca respecta cu strictete indicatiile medicilor.

Primul pas, si cel mai important, in reducerea riscului de transmitere de la mama la fat este cunoasterea statusului HIV atat de femeile care isi doresc sa ramana insarcinate, cat si de cele care au o sarcina neprogramata in curs. Medicul ginecolog trebuie sa includa obligatoriu pe lista de analize si testul HIV la fiecare gravida, iar urmatorul pas este ca aceasta sa urmeze corect indicatiile medicului infectionist in colaborare cu medicul ginecolog“, a afirmat Stamatian.

Citeste si: Sarcina extrauterina (ectopica). 4 semne alarmante pe care orice gravida trebuie sa le stie

In anul 2011 au fost inregistrate in Romania 16 cazuri de transmitere a bolii HIV de la mama la copil, iar in primele noua luni ale acestui an au fost inregistrate 12 astfel de cazuri.

related posts

Modifică setările cookies