Fructele si legumele crude scad riscul genetic de maladii cardiace


Oamenii care sunt susceptibili din punct de vedere genetic sa dezvolte maladii cardiace pot scadea acest risc printr-un consum mare de fructe si legume crude, potrivit unui studiu publicat in PLOS Medicine. Autorii acestui studiu spun ca cinci portii de [...]


Oamenii care sunt susceptibili din punct de vedere genetic sa dezvolte maladii cardiace pot scadea acest risc printr-un consum mare de fructe si legume crude, potrivit unui studiu publicat in PLOS Medicine.

Autorii acestui studiu spun ca cinci portii de fructe si legume crude consumate zilnic pot reduce actiunea negativa a variantelor unei gene de pe cromozomul 9 – care ar fi prezenta in organismul a circa o cincime dintre oamenii cu stramosi europeni – vinovata de aparitia maladiilor cardiace. Potrivit acestora, dietele alimentare sanatoase scad efectele acestei gene.

La acest studiu au participat 27.000 de persoane, din Europa, China si America Latina. Rezultatele studiului sugereaza ca persoanele cu risc genetic mare – purtatoare ale variantelor genei 9p21 – care au adoptat o dieta bogata in fructe si legume crude au prezentat ulterior probabilitati de a se imbolnavi de maladii cardiace similare cu cele ale persoanelor cu riscul genetic cel mai scazut.

Aceasta dieta ar trebui sa includa fructe si legume proaspete sau congelate, fructe uscate, precum stafide, curmale, smochine, fructe si legume conservate, preparate pe baza de fructe si legume precum supe, tocane, paste, sucuri din fructe si legume, leguminoase (fasole boabe, linte, naut), informeaza bbc.co.uk.

Autorii studiului, cercetatorii de la McMaster University si McGill University, din Canada, spun ca inca nu au descoperit mecanismul prin care dieta bogata in fructe si legume reduce efectele negative ale acestei gene.

Relatia dintre dieta si gene este adesea foarte complicata si inca nu avem multe raspunsuri, dar mesajul pare sa fie simplu – o dieta bogata in fructe si legume constituie o veste buna pentru sanatatea inimii noastre“, au declarat autorii acestui studiu.

Mediafax

related posts

Modifică setările cookies