Fumatul in timpul sarcinii predispune la aparitia autismului in cazul bebelusilor


Femeile care fumeaza in timpul sarcinii prezinta un risc crescut de a naste copii care sa sufere de autism. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, savantii de la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee au analizat datele mai multor copiii care sufereau de o forma [...]


Femeile care fumeaza in timpul sarcinii prezinta un risc crescut de a naste copii care sa sufere de autism. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, savantii de la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee au analizat datele mai multor copiii care sufereau de o forma de autism, care proveneau din 11 tari diferite. 

Savantii, coordonati de profesorul Amy Kalkbrenner, au descoperit ca aproximativ 13% dintre mamele ai caror copii erau diagnosticati cu o tulburare din spectrul autismului pana la varsta de opt ani au fumat in timpul sarcinii.

In urma rezultatelor obtinute nu putem spune ca fumatul in timpul sarcinii este principalul factor declansator al autismului, dar este un factor de risc care ar trebui luat in considerare”, a declarat Kalkbrenner.

Explicatia acestui fenomen ar consta in faptul ca de fiecare data cand o femeie insarcinata fumeaza, ea reduce semnificativ nivelul oxigenului care trece prin placenta catre fat, influentand sanatatea acestuia. Studiile anterioare in acest domeniu au mai aratat ca fumatul in timpul sarcinii poate creste riscul aparitiei unui avort spontan, a infectiilor la nivelului urechilor si chiar a astmului.

Prof. Kalkbrenner precizeaza ca studiului realizat impreuna cu echipa sa este primul care a realizat o legatura concreta intre fumatul in timpul sarcinii si aparitia autismului la copii, potrivit Gandul.

related posts

Modifică setările cookies