Giardia lamblia, un inamic frecvent al celor mici


Giardia este un parazit care ajunge in organismul uman pe cale digestiva, prin ingestia chisturilor. Acestea ajung la nivelul intestinului subtire unde se transforma in parazitul adult. Toate manifestarile acestei parazitoze au drept cauza afectarea procesului de absorbtie de la [...]


Giardia este un parazit care ajunge in organismul uman pe cale digestiva, prin ingestia chisturilor. Acestea ajung la nivelul intestinului subtire unde se transforma in parazitul adult.

Toate manifestarile acestei parazitoze au drept cauza afectarea procesului de absorbtie de la nivelul mucoasei intestinale.

De unde se poate infesta cel mic? Chisturile de giardia se gasesc in:

apa: cel mai frecvent mediu de transmitere
- apa tratata necorespunzator
- rauri, bazine, balti, lacuri, piscine

alimente:
- igiena precara: manipularea alimentelor de catre persoane ce au Giardia
- materii prime infestate (alte produse alimentare prelucrate termic reprezinta mai rar o sursa de Giardia)
- legume, fructe spalate cu apa in care se afla chisturi

Atentie! Chisturile de giardia pot supravietui in apa rece timp indelungat, de la saptamani pana la luni de zile. Distrugerea lor nu este intotdeauna completa in urma tratarii apei prin clorinare.

de la alte persoane:
- de la alti copii (daca este in colectivitate)
- de la adult

Cum se manifesta?

Din pacate aceasta boala parazitara este deosebit de frecventa, atat la adulti cat si la cei mici. Exista situatii in care ea poate trece neobservata, netratata si in acest fel creste riscul de a fi transmisa mai departe. Copiii cu cat sunt mai mici, cu atat au manifestari mai evidente.

Care sunt simptomele infectarii cu giardia?
- diaree (scaune moi, apoase), balonare
- lipsa poftei de mancare, scadere in greutate
- cearcane, mancarimi
- stare de oboseala sau iritabilitate
- stare subfebrila (37-37,8 grade Celsius)
- un apetit crescut pentru lapte

Chiar daca simptomele scad in intensitate, nu renunta la vizita medicala pentru ca risti sa apara complicatiile:
- diareea prelungita duce la deshidratare
- intarzieri in dezvoltare, malnutritie
- intoleranta la lactoza: apare in urma tulburarilor de absorbtie de la nivelul intestinului. Aceasta poate persista chiar si dupa tratarea parazitozei.

Diagnosticul se stabileste in urma examenului coproparazitologic, detectarii antigenului pentru Giardia si analizelor de sange (numar de eozinofile crescut).

Cum se trateaza?
- daca ai un copilas mai mic, este posibil ca medicul pediatru sa fie rezervat in privinta administrarii unui medicament antiparazitar din cauza reactiilor adverse pe care micutul tau nu este inca pregatit sa le suporte. In aceasta situatie medicul se va orienta catre variante mai blande de tratament, eventual pe baza de plante.
- daca varsta copilasului o permite, pediatrul va recomanda un tratament antiparazitar. Posibilitatea de infestare fiind deosebit de mare, toti membrii familiei vor fi supusi aceluiasi tratament.

Fii atenta la tratamentele alternative! Doar medicul pediatru sau medicul internist sunt in masura sa cantareasca efectele unui medicament asupra organismului copilasului tau.

related posts

Modifică setările cookies