4 idei de gustari sanatoase pentru copii


Notiunea de gustare, adica ceea ce copilasul tau primeste intre mesele principale, apare in viata celui mic inca din momentul diversificarii. La inceputul acesteia, mesele principale inca raman cele din lapte, fructele si diverse alte piureuri jucand rolul unor gustari [...]


Notiunea de gustare, adica ceea ce copilasul tau primeste intre mesele principale, apare in viata celui mic inca din momentul diversificarii. La inceputul acesteia, mesele principale inca raman cele din lapte, fructele si diverse alte piureuri jucand rolul unor gustari intermediare.

Pe parcurs, balanta se schimba in favoarea mancarii solide, a supelor, iar laptele va ramane un component al micului dejun sau al cinei. Multi copii prefera ca intre mesele principale sa aiba si mici gustari. Nu este nimic rau in acest lucru, ci necesitatea micilor feluri de mancare previne aparitia timpurie a senzatiei de foame.

Important este ca ceea ce alegi sa pape micutul tau intre mese sa fie sanatos si sa ii furnizeze acestuia substante nutritive.

“Ispiteste-l” cu ceva intr-adevar sanatos

Copilasul tau va manca numai ceea ce are la indemana, de aceea nu trebuie pastrezi in casa mancare de tip “junk food”: chipsuri, bomboane, batoane de ciocolata. In plus, neavand asa ceva in casa, gustarile sanatoase vor deveni un obicei in familia ta si un exemplu pentru cel mic.

Citeste si: Top 10 lectii de bune maniere la masa pentru copii si mamici

Exista o perioada in dezvoltarea copilului cand acesta se transforma in micutul sau micuta “NU”. Lasa-l sa se simta independent si sa hotarasca singur ceea ce va gusta intre mese. Organizeaza un compartiment in frigider, la indemana sa, de unde poate alege.

Daca este prea micut pentru a umbla la frigider, lasa-i fructele sau ceea ce ai hotarat ca este bine sa pape in locuri accesibile. Vei avea mai mult succes daca ii permiti sa exploreze si sa aleaga singur decat sa ii pui tu ceva in fata, la masa.

Odata ce a ales gustarea stabileste un loc in casa, de preferat bucataria, unde o va manca. Daca il lasi sa pape la televizor, acest obicei se va prepetua si mai tarziu va rontai minute in sir, captivat de vreo emisiune sau desen. Acesta este un obicei care favorizeaza acumularea fara rost a caloriilor si trebuie evitat.

Alege cerealele integrale

Tendinta catre obezitate sau catre anemie este influentata de obiceiurile alimentare. Acestea se deprind de la varste fragede, de aceea fii atenta la ceea ce mananca puiul tau. Cerealele sunt o alegere excelenta cand vine vorba de aport de proteine, fibre, vitamine din complexul B, minerale si antioxidanti. Toate acestea sunt substante nutritive esentiale unei cresteri armonioase.

Citeste si: 20 sandvisuri haioase pentru copii

Nu il lasa sa se plictiseasca

Daca ii oferi frecvent micutului tau legume si fructe simple, risti ca la un moment dat sa se plictiseasca si sa le refuze ori sa le manance fara placere. Adauga:

- noi combinatii prin diverse sosuri sau iaurturi ce nu contin grasimi (adaugate salatelor), biscuiti sau alte produse din graham (adaugate fructelor). Peste fructe poti adauga un pic de unt de arahide. Acesta contine grasimi polinesaturate care reduc lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL), cunoscute si sub numele de “colesterol rau”. In plus, arahidelor le este cunoscut rolul antiinflamator precum si cel de protectie a sistemului cardiovascular

- noi alimente: nu numai mere si banane, ci si pere, prune, cirese, afine, struguri; nu numai rosii, morcovi si ardei, dar si conopida, broccoli, telina, sfecla, salata verde, varza

- un nou aspect: va fi surprins si atras de un anumit fel de mancare daca il prepari intr-un mod amuzant. Exista pe piata diverse ustensile cu ajutorul carora poti transforma o rosie intr-o floare frumoasa, o bucatica de branza intr-o figura zambitoare s.a.m.d. Chiar daca ceea ce ii oferi acum a mancat si acum cateva zile, modul in care arata mancarica lui il va determina sa o pape cu o placere sporita.

Chiar daca nu cumperi nimic special pentru astfel de aranjamente, le poti inventa: bucatelele de fructe pe o scobitoare mica arata altfel decat taiate in farfurie; feliile de branza sunt mai interesante daca vor compune diverse forme amuzante.

Citeste si: 8 sfaturi pentru a-ti invata copilasul sa manance sanatos

Desert sanatos

Este foarte greu sa tii un copil departe de ceea ce pentru multi dintre noi reprezinta una dintre caracteristicile copilariei, si anume dulciurile. Nici nu trebuie sa faci asa ceva. Glucidele au un rol energetic si contribuie la echilibrul nutritional. Alege budinci si inghetate cu un continut scazut de grasime, iaurturi cu fructe si, ocazional, diverse dulciuri facute in casa (fursecuri, chec, prajituri).

Mancarea nu este numai o necesitate si in niciun caz nu trebuie sa devina o obligatie pentru copilasul tau. Cu cat ii place mai mult ceea ce mananca, cu atat sansa de a pastra mai tarziu, cand va creste, aceleasi preferinte sanatoase este mai mare.

related posts

Modifică setările cookies