Guvernul din Slovacia vrea sterilizarea femeilor de etnie roma


Un controversat proiect legislativ pregatit de guvernul slovac a provocat un adevarat scandal in presa internationala, din care nu lipsesc acuzatiile de rasism si trimiterile la atrocitatile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ministerul Muncii din Slovacia are in [...]


Un controversat proiect legislativ pregatit de guvernul slovac a provocat un adevarat scandal in presa internationala, din care nu lipsesc acuzatiile de rasism si trimiterile la atrocitatile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ministerul Muncii din Slovacia are in lucru un pachet de legi care, oficial, ar trebui sa vina in sprijinul categoriilor dezavantajate, care traiesc in comunitati izolate. Acesta prevede acordarea de contraceptive persoanelor de sex feminin si chiar sterilizarea gratuita, daca acestea sunt de acord. Sociologii spun insa ca noua lege vizeaza in special romii, lucru evident avand in vedere criteriile programului.

Este un demers discriminatoriu si inacceptabil“, sustin reprezentantii romilor.

Criticii acestei masuri au amintit de sterilizarile fortate ale romilor, efectuate in Slovacia, in timpul regimului comunist.

In aceasta tara traiesc, oficial, 400.000 de romi, la o populatie de aproximativ 5 milioane.

Jan Slota, liderul Partiduluni National Slovac, a solicitat de mai multa vreme ca persoanele care nu lucreaza sa nu primeasca bani si mancare din partea statului, facand aluzie la comunitatea roma, iar in august 2010, sase romi au fost ucisi in Slovacia, intr-un atac comis de extremisti.

In plus, intr-un sat slovac exista un gard care separa ghetourile de romi, de asa numitii “cetateni obisnuiti”.

StirileProTV.ro

related posts

Modifică setările cookies