Cum poate afecta prolactina capacitatea de conceptie


Un hormon despre care stiai ca isi intra in rol dupa nastere, atunci cand incepe alaptarea bebelusului, iti poate juca feste cand vine vorba de fertilitate. Citeste mai departe despre legatura dintre prolactina si conceptie si cum se manifesta aceasta problema [...]


Un hormon despre care stiai ca isi intra in rol dupa nastere, atunci cand incepe alaptarea bebelusului, iti poate juca feste cand vine vorba de fertilitate. Citeste mai departe despre legatura dintre prolactina si conceptie si cum se manifesta aceasta problema de infertilitate.

Nu esti inca mamica si nici nu alaptezi. Si totusi, medicul tau iti spune ca vina pentru incercarile neresusite de a avea copii o poarta prolactina – hormonul responsabil pentru stimularea glandelor mamare in timpul sarcinii si pregatirea lor pentru lactatie si alaptare, dupa nastere. Totusi, se poate intampla ca nivelul de prolactina sa o ia razna din cand in cand si sa fie ridicat chiar daca tu nu alaptezi.

Citeste si: Alaptare naturala dupa nastere, recomandari si restrictii

Prolactina, un contraceptiv natural

Acest hormon este produs de glanda pituitara si mai multe roluri in corp. Pe langa cel mai important dintre ele – acela de a stimula lactatia, prolactina regleaza si ciclul menstrual si ovulatia. In cazul in care nivelul acestui hormon este mare, asa cum se intampla in timpul perioadei de alaptare, ovulatia este inhibata. Explicatia sta in faptul ca prolactina inhiba doi hormoni esentiali pentru ovulatie: hormonul de stimulare foliculara (FSH) si gonadotropina corionica umana (hCG). De aceea, in perioada de dupa nastere si in timpul alaptarii femeile raman rareori insarcinate chiar daca nu folosesc o metoda de contraceptie.

Totusi, exista posibilitatea ca nivelul prolactieni sa creasca si in alte momente in afara de cel al sarcinii si alaptarii.

De ce se deregleaza nivelul de prolactina?

Prolactina este un hormon “mai special” secretat de glanda pituitara. Asta pentru ca in mod normal aceasta glanda elibereaza homoni numai atunci cand exista semnale din corp ca este nevoie de ei. De obicei este o glanda in “stand-by”, dar nu si in cazul secretiei de prolactina. Acest hormon este secretat in continuu daca hipotalamusul nu secreta “antidotul” – hormonul numit dopamina. Daca intre cei doi centri se intrerupe comunicarea, atunci glanda pituitara va secreta prolactina intr-o cantitate mai mare decat este necesar.

Citeste si: De ce NU trebuie sa-ti fie rusine ca alaptezi in public

Stresul este in cele mai multe dintre cazuri factorul declansator al multor dereglari hormonale din organism si poate influenta si secretia de prolactina, insa nu intr-o masura prea mare. O mica modificare in nivelul prolactinei poate fi cauzata si de stimularea sanilor sau de actul sexual. Modificari esentiale si mai grave apar, insa, din alte cauze.

  • Prolactinomul (adenomul hipofizar) – o tumora benigna pe glanda pituitara, care va stimula secretia de prolactina determinand hiperprolactinemie. De obicei, se manifesta prin menstruatii neregulate, amenoree si chiar lactatie (in afara perioadei normale de alaptare).
  • Tratamente – anumite medicamente pot determina secretia in exces de prolactina. Este vorba de unele antidepresive, sedative, analgezice, contraceptivele orale, unele medicamente pentru tensiune.
  • Hipotiroidismul (deficitul de hormoni tiroidieni) sau sindromul de ovar polichistic pot cauza si ele un nivel crescut de prolactina.

Si barbati pot avea simptome

Chiar daca prolactina ti se pare a fi un hormon legat de rolul de mama, si un barbat poate avea probleme de infertilitate cauzate de acelasi nivel ridicat al prolactinei din sange. Ce-i drept, cazurile in care barbatii se confrunta cu aceasta problema sunt mai rare decat cele ale femeilor. In cazul domnilor, se manifesta prin azoospermie, scaderea libidoului si disfunctie erectila.

Citeste si: A doua nastere: cezariana sau nastere naturala?

Cum se manifesta infertilitatea

Un nivel ridicat de prolactina va avea, in primul rand, efect asupra ovulatiei. Mai exact, va impiediva aparitia ei, ceea ce inseamna ca si ciclul menstrual este dereglat. Hiperprolactinemia mai putin severa poate doar sa opreasca ovulatia din cand in cand, asa ca s-ar putea ca menstruatiile tale sa fie neregulate. In alte cazuri, ovulatia are loc, dar nu vei produce suficient progesteron dupa aceasta, astfel incat mucoasa uterina nu va fi pregatita sa primeasca si sa sustina un embrion.

In cazul in care te confrunti cu menstruatii neregulate sau acestea lipsesc cu desavarsire, mergi la medic si cere si o analiza a nivelului de prolactina in sange. Este indicat ca recolatrea sa se faca dimineata, la doar cateva ore dupa ce te-ai trezit, pentru ca atunci nivelul de prolactina este cel mai inalt.

Din fericire, infertilitatea provocata de prolactina are leac. Exista medicamente care ti se pot administra pentru mentinerea prolactinei la un nivel normal, astfel incat ovulatia si ciclul menstrual sa fie reluate.

related posts

Modifică setările cookies