Imbogateste vocabularul copilului tau in 4 pasi simpli


Pentru a-l incuraja pe micutul tau sa invete mai multe cuvinte si sa fie tolerant, in acelasi timp, vei fi nevoita sa-i interzici sa foloseasca anumite expresii. Modul in care se exprima un copil este foarte important, iar contributia parintilor este esentiala pentru dezvoltarea vocabularului micutului.


Adultii obisnuiesc sa verbalizeze anumite expresii fara a le constientiza. Repetarea anumitor expresii nu reuseste doar sa limiteze vocabularul celor mici, ci si sa le limiteze obiectivele de viata. O exprimare proasta ii poate impiedica sa-si exprime in mod corect trairile, asa ca parintii trebuie sa aiba mare grija la felul in care il indruma pe micut din acest punct de vedere.

Citeste si: 25 de cuvinte care nu trebuie sa lipseasca din vocabularul unui copil pana la varsta de doi ani

1. La revedere “nu pot”

Te-ai gandit vreodata, de exemplu, cat de nociva este expresia “nu pot” pentru copilul tau? O multime de educatoare sustin ca nazdravanii carora li se impun anumite limite renunta mai usor in momentul in care observa ca nu reusesc sa faca un lucru, asa ca nu le permit micutilor sa-l ia pe “nu” in brate.

2. Fara jigniri

Un alt lucru la care ar trebui sa fii atenta este modul in care ii descrie copilul pe cei din jur. Nu permite folosirea unor cuvinte jignitoare adresate persoanelor de alta rasa, varsta, cultura sau sex, ci invata-l inca de la o varsta frageda ca oamenii nu sunt definiti de apartenenta rasiala sau de infatisare.

3. Discriminarile nu-si au locul

Traim intr-o lume diferita, complexa, plina de diversitate, asa ca este cazul sa-l inveti pe micutul tau ce inseamna acceptarea. Nu ar trebui sa intereseze pe nimeni cine cu cine face sex si daca cei doi parteneri care intretin relatii intime apartin aceluiasi gen. In plus, nu are nimeni dreptul sa judece comportamentul celor din jur, deci nu introduce atitudini necorespunzatoare fata de nimeni, in comportamentul micutului tau.

Citeste si: Invata arta conversatiei cu un bebelus

4. Defineste si delimiteaza

Una dintre cele mai bune metode prin care il poti opri pe un copil sa foloseasca expresii sau cuvinte nepotrivite consta intr-un mic “interogatoriu”. Stie si poate sa defineasca termenul pe care tocmai l-a folosit? Gaseste o alternativa mai buna pentru el? Aceasta este una dintre metodele cele mai eficiente pe care le poti folosi pentru a inlatura cuvintele nepotrivite din vocabularul copilului tau si pentru a le face loc altora, mai noi si mai bune.

Limba romana contine un vocabular bogat si ofertant, care le permite oamenilor sa varieze expresiile si cuvintele folosite. Indruma-l pe micut sa vorbeasca politicos si nu va avea probleme nici cu cei din jur, nici cu exprimarea propriilor sentimente de-a lungul vietii.

related posts

Modifică setările cookies